Интересна годишнина се навършва днес - 134 години от създаването

...
Интересна годишнина се навършва днес - 134 години от създаването
Коментари Харесай

Най-опасният квартал в България - Столипиново, днес става на 134 години! Ето интересни факти за гетото

Интересна годишнина се навършва през днешния ден - 134 години от основаването на " Столипиново " - припомня. Ето какви линии добави към историята на най-стария жив град в Европа:

" Много се приказва и написа за най-голямото циганско гето - " Столипиново " в Пловдив, както някои го дефинират. Други анализатори даже стигат и по-далеч, като настояват, че това е най-голямото ромско гето в Европа. Дали това е по този начин, няма по какъв начин да разберем. Но преди няколко години в The New York Times бяха оповестени най-опасните места в света и нашето " Столипиново " беше в десетката, дружно с квартали в Мексико Сити, Буенос Айрес, Калкута и така нататък

Най-много разногласия са възниквали към датата на неговото основаване и по какъв мотив е зародило. Интересно е, че на днешната дата се навършват тъкмо 134 години от основаването му.

Кварталът е основан на днешната дата през 1889 година с решение на Общински съвет - Пловдив. Надали това е известно. Повече от пловдивчани си мислят, че е зародил естествено и непринудено. Един нелош празник би трябвало да се означи през днешния ден. Май се оказва, че това е един от най-старите квартали на Пловдив. Заслужава си даже да се означи от управата на регион " Източен " този празник.

Та, ето какво споделя пловдивската история:

Едва десетина години след Освобождението, Пловдив е бил на ръба на епидемията от шарка. Заболяването е било толкоз всеобщо, че съвсем не е подлежало на надзор. Буквално всеки пети инфектиран пловдивчанин се е усложнявал и умирал. Тогавашните градски управляващи схващат, че болестта се популяризира от циганските колиби, които са били безсистемно пръснати по целия град.

По тази причина на днешната дата през 1889 година с решение на Общинския съвет - Пловдив се приема ромите, които са пръсната по целия град, да се заселят на два километра източно от града, в по този начин нареченото " Циганско село ", по-късно приело името " Столипиново ", в чест на военачалник Аркадий Столипин - генерал-губернатор на Източна Румелия и Одрински санджак по това време.

Втора точка от решението на пловдивските съветници е била за премахването на заплахата от болест, циганските колиби в целия град да бъдат изгорени.

Така са работили пловдивските общински съветници по това време - без доста да се церемоният. И ето, по този начин поражда квартал " Столипиново ", преди повече от 130 години. Кварталът с най-компактно циганско население в Европа, съгласно някои анализатори. И може би единствения сходен квартал в света, основан от локалната власт.

Честит празник на столипиновци! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР