Интересен щрих беляза вчерашните разговори в Техеран на турския президент

...
Интересен щрих беляза вчерашните разговори в Техеран на турския президент
Коментари Харесай

Този път Ердоган накара Путин да чака

Интересен щрих беляза вчерашните диалози в Техеран на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с съветския водач Владимир Путин: президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да дойде на срещата. Това сложи съветския му сътрудник в непривичната роля на чакащ, в случай, че сходни политически тактики всекидневно са запазена марка на самия Путин, предава Българска телеграфна агенция.

Действията на Ердоган провокираха серия тълкувания - някои допуснаха, че това е възмездие на турския водач поради сходно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него удостоверение за огромната смяна, настъпила след съветската инвазия в Украйна. Дали пък изоставяйки съветския президент в неловка самотност пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която нееднократно е казвал, че е сложена личната му страна - изоставена сама да се оправя със заканите от прилежаща Сирия?



През март 2020 година по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия съветският водач накара турския посетител да чака съвсем две минути, преди да се яви за диалога, в прорез с дипломатическите практики. Мнозина тогава се пробваха да разгадаят посланието, което съветският водач е желал да съобщи на сътрудника си от Турция с това отношение, само че имаше и такива, които омаловажиха случая, като обясниха, че Путин закъснява за съвсем всички срещи, а връх държи диалог с Меркел, за който руснакът просрочен цели четири часа.

Срещата Ердоган-Путин преди две години бе ознаменувана със съглашение за преустановяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, където повишаване на насилието докара до прогонването на хиляди хора от домовете им и изправи Москва и Анкара пред директна борба. Не е ясно какви ще са резултатите от вчерашната среща в Техеран, извършена на фона на проекти на Турция за нова военна интервенция против кюрдските бойци в Северна Сирия, която, както наподобява, не среща утвърждението на основните играчи в района.

Именно битката с терористите в Сирия беше акцентът, който турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постара да сложи по време на вчерашните си диалози в Техеран с президентите на Русия и Иран. Проправителственият в. "Сабах " отбелязва, че Ердоган е изпратил доста ясно обръщение на тристранната среща в Техеран: "Ще унищожаваме огнищата на злото от Сирия ". Той е подчертал, че Тал Рифат и Манбидж са се трансформирали в скривалище на терористи и "е пристигнало времето " тези градове да бъдат прочистени от кюрдските сили, под чийто надзор се намират.



Изказването на Ердоган бе направено в миг, когато Турция приготвя нова трансгранична интервенция в Сирия. Турският президент акцентира, че чака от Руската федерация и Иран да поддържат страната му в тази битка.

Трябва да бъде ясно разбрано, че няма място в бъдещето на нашия район за сепаратистки терористични организации, акцентира Ердоган.

На срещата в Техеран през вчерашния ден, част от така наречен Астанински формат, тримата президенти излязоха с обща декларация, в която дават обещание да продължат съдействието си за "елиминиране на терористите в Сирия ". Въпреки декларацията обаче, наподобява както Русия, по този начин и Иран не са благоразположени към проектите за нова турска военна атака.

В диалог с Ердоган преди тристранния диалог в Техеран иранският висш лидер аятолах Али Хаменей предизвести, че възможна военна интервенция ще навреди на Турция и района и ще бъде от изгода за "терористите ", които Ердоган се зарича да изкорени. Русия също алармира за отрицание - посланикът на Москва в Сирия Александър Лаврентиев сподели, че съветското държавно управление се пробва да убеди Турция "да не употребява мощ, с цел да позволи висящите проблеми, а да се опита да откри решение посредством договаряния и разговор ", припомня уеб сайтът Ал Монитор.

"Гардиън " разяснява, че срещата в Техеран е била белязана от конфликт на Путин с Турция по въпроса за Сирия, а "атмосферата на сърдечен консенсус ", демонстрирана от Русия и Иран, не била споделена от Ердоган що се отнася до упоритостите му за интервенция в Северна Сирия.

Още при започване на диалозите в тристранен формат турският водач се постара да легитимира предприемането на възможни едностранни военни дейности от Турция в прилежаща Сирия, като съобщи, че е невероятно да се чака Анкара да седи със скръстени ръце пред казуса.

Турският президент предизвести още през май, че турските военни напълно скоро ще подхващат нова военна интервенция в Северна Сирия, чиято цел ще бъде елиминиране на терористичните закани, произлизащи от южната граница на страната. Някои специалисти обясниха забавянето в реализирането на проектите точно със устрема на Анкара да в профил различията си с Русия.

Дали Ердоган е съумял да получи през вчерашния ден зелена светлина за проектите си в Сирия от Иран и Москва няма по какъв начин да знаем. Изявленията на турския водач в Техеран обаче демонстрират, че той напълно не се е отказал от желанията "внезапно някоя нощ " да изпрати турската войска в Сирия, както предизвести нееднократно до момента.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР