Интересен съвместен проект събира в партньорство Държавна опера Стара Загора

...
Интересен съвместен проект събира в партньорство Държавна опера Стара Загора
Коментари Харесай

Опера на Нино Рота за първи път пред българска публика

Интересен взаимен план събира в партньорство Държавна опера Стара Загора и Държавната музикална академия. Двете музикални институции демонстрират за първи път пред българската аудитория непознатото лице на Нино Рота - това на оперен композитор. Главните функции в операта " Двамата свенливци " са поверени на най-хубавите студенти от III-ти курс, от класа по актьорско майсторство на режисьора Огнян Драганов.

Огнян Драганов преднамерено търсел за своите студенти непозната партитура, с цел да ги предизвика да работят сами

Лично съгласно мен, работата по едно непознато заглавие ги дисциплинира и ги приучава да работят като професионални актьори, счита режисьорът.

" Двамата свенливци " показва Нино Рота като композитор, който владее до съвършенство всички детайли на огромната италианска опера.

Нино Рота употребява тематики, лайт тематики за всеки един от основните герои Това е типично за зрялата опера към този момент от края на 19 и началото на 20 век. В това отношение, Нино Рота е директен правоприемник на италианските обичаи и съгласно мен се е справил майсторски с композирането на нещо толкоз малко и кратко, в което в действителност са показани всички детайли на операта, изяснява диригентът Мирослав Георгиев.

За всеки един от младите артисти, участващи в плана, партитурата на Нино Рота е огромна школа.

Тази партия не е чак толкоз елементарна, тъй като няма такава общоприета белкантова мелодия или мелодия на Верди, с която всички сме привикнали. Тя се развива по доста забавен метод, има някакви забавни ходове, някакви доста странни мелодии, които, когато ги чуваш за първи път просто не знаеш по какъв начин да ги научиш, изяснява Анастасия Антухова.

Освен музикални провокации планът " Двамата свенливци " дава на младите актьори и друго скъпо нещо, професионалната дисциплинираност, без която никой от тях не би намерил място на огромната оперна сцена.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР