Интересен правен казус - мъж, засечен да шофира по магистрала

...
Интересен правен казус - мъж, засечен да шофира по магистрала
Коментари Харесай

Шофьор, карал с 230 км/ч., отърва глоба от 1050 лева и осъди КАТ

Интересен юридически проблем - мъж, засечен да кара по автомагистрала "Тракия " със скорост над 230 километра в час освен не заплати наложената санкция от 1050 лева, само че и осъди Пътна полиция да покрие разноските по делото и възнаграждението на юриста му, заяви Българска национална телевизия.

Мъжът е управлявал автомобила си с над 240 километра в час на автомагистралата край Пловдив в посока Бургас.

На 108-ия километър патрул със скоростна камера отчел скорост от 102 км/ч над ограничаването. Издаден бил фиш с санкцията - 850 лв.. Впоследствие обаче той бил анулиран и преиздаден с по-висока санкция - 1050 лв.. Това обаче се оказало неточност от страна на пловдивския КАТ. Наказателното разпореждане на водача било отнесено до компетенцията на Районен съд - Пловдив. Мъжът подал тъжба за анулация на наказването поради незаконност.

Мотивът - актът страдал от липса на подготвеност и имал грешки и неточности.

Отмяната на първичния фиш е един от претекстовете, поради които магистратите са отменили глобата. Според съда това се явявало съществено нарушаване на правата на санкционирания и го лишава от право на отбрана. Открита била и неправилност при документите на Пътна полиция, акта и попълнените документи за камерата. Объркана била позицията на камерата с към 300 метра. На електронния фиш е вписано, че нарушаването станало на 108-ия километър от Автомагистрала Тракия, в посока Бургас. В документите на полицейския екип попадала друга локация - 107+600 километър. Така водачът освен се разминал със глобата, а и осъдил Министерство на вътрешните работи да му покрие разноските за адвокатски услуги в размер на 600 лв..

"По време на самото дело от ОД МВР-Пловдив обаче показаха електронен фиш, който доста се разграничава от този, който беше връчен на клиента ми. И като кажа доста се разграничава, не ставаше въпрос единствено, както пишат множеството медии, за това, че разликата е към 300-400 метра в мястото на осъществяване на самото нарушаване. По-скоро разликите са и в размера на наложената санкция, защото в началото на клиента ми му беше връчен електронен фиш с санкция от 850 лв., след това санкцията се оказа 1050, имаше смяна и в скоростта, което за нас беше още една индикация, че процесното снимане е неправилно и има някакъв проблем ", разяснява юристът Виталий Чаушев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР