Интересен казус - България трябва да издаде документ за самоличност

...
Интересен казус - България трябва да издаде документ за самоличност
Коментари Харесай

Съдът на ЕС реши: България да издаде документ за самоличност на бебе с две майки

Интересен проблем - България би трябвало да издаде документ за идентичност на дете с две майки от еднополов брак. Това е мнението на генералния юрист към Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Случаят стигна до Европа, откакто Столичната община отхвърли да издаде акт за раждане на детето, в който да са записани и двете майки, а Административният съд в София изпрати питане до европейските магистрати.

Бебето Сара е родено в Гибралтар в семейство на българка и британка. Родителите обаче се сблъскали с отвод да бъде публикуван български акт за раждане на детето. Надеждата, че момиченцето им въпреки всичко ще има документ и ще може да пътува свободно, идва след мнението на генералния юрист на Съда на Европейския съюз.

" България не е длъжна да издаде акт за раждане с вписани двете майки по отношение на вътрешното законодателство, само че с цел да може да се упражнява правото на свободно напредване както на майките на детето, по този начин и на самото дете, то документ с разказани двете майки и детето би трябвало да бъде публикуван. Въпросът е какъв да бъде той ", споделя ръководителят на младежката ЛГБТ организация " Действие " Венета Лимберова.

Майките на Сара не крият вълнението си от мнението.

“Надяваме се решението по делото да бъде и повратна точка, която да помогне на други фамилии като нашето. Много се вълнуваме от опцията да можем да пътуваме дружно като семейство и щерка ни най-сетне да види своите родственици в България и Великобритания”, споделят те.

Докато излезе документът за идентичност обаче, Сара остава българче, само че не напълно.

" Детето де юре по закон е български жител, само че де факто няма по какъв начин да упражни това право. Най-лесно можем да кажем по какъв начин човек няма право на здравна помощ, няма право да се употребява от обществените услуги, детска градина, учебно заведение ", изяснява Венета Лимберова.

За сходен проблем Българска национална телевизия описа през октомври. Българката Виктория Мичнър тогава показа, че в България не може да попада в акта за раждане на щерка си, родена от нейната половинка. Причината - трябваше да потвърди биологично чие е детето.

" Аз нямам никакви права върху щерка си и в случай че нещо се случи с моята партньорка в България, аз нямам никакви права. В Щатите това наподобява по друг метод - аз се повеждам пълновръстен родител ", сподели Виктория.

И с цел да бъде пълновръстен родител, Виктория и фамилията се върнали назад в Съединените щати след две години и половина несполучливи опити за приемане на акт за раждане

" Заминаха девойките, бяхме всички потресени, само че аз изцяло ги разбирам. В тази обстановка те какъв брой да чакат? Tо стоеше отвън здравната система, невидимо. Няма го. Защо - тъй като има две майки. Абсурд! ", разяснява Венета Лимберова.

Сега погледите на фамилиите с проблеми като тези са ориентирани към Люксембург. До два месеца се чака да излезе решението на съда с инструкции, които по-късно административните магистрати в София би трябвало да приложат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР