Интересен факт: най-номинираният жив човек в историята на отличията Оскар

...
Интересен факт: най-номинираният жив човек в историята на отличията Оскар
Коментари Харесай

Най-номинираният за Оскар жив творец е 90-годишният композитор Джон Уилямс - Култура

Интересен факт: най-номинираният жив човек в историята на оценките " Оскар " не е някой, който виждаме на огромния екран, а един извънреден гений, само че зад кулисите - композиторът на кино музика Джон Уилямс.

На 90 години Уилямс продължава да написа история. Чупенето на върхове на " Оскар " -ите евентуално е музика за ушите на създателя. Преди броени дни стана ясно кои ще са кандидатите за 95-ите награди на Академия за кинематографично изкуство и просвета. За следващ път измежду тях откри място Джон Уилямс, който усъвършенства личния си връх за най-номиниран жив човек. Композиторът също така стана най-възрастният номиниран за влиятелните оценки.

Говори се, че има ли номинации за " Оскар ", там е и Джон Уилямс. Думите звучат правдоподобно - на 24 януари фамозният композитор получи 53-а номинация за " Оскар " за музиката към кино лентата " Семейство Фейбълман " на режисьора Стивън Спилбърг, с който го свързва над 50-годишно съдействие. Самият Спилбърг беше номиниран за девети път в режисьорската категория.



" Много съм признателен на Академията за общителното самопризнание и съм извънредно признателен на Стивън Спилбърг, че ми предложи опцията да композирам музиката за този доста специфичен и персонален филм ", сподели рекордьорът.

Номинацията на Уилямс за " Семейство Фейбълман " е неговата 17-а за работата по филм на Спилбърг.

Предишната номинация за Джон Уилямс беше през 2020 година за музиката към деветия и финален епизод от паметната галактическа сага " Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър ".



За първи път композиторът е номиниран през 1968 година за " Долината на куклите ". Следващата година той получава две номинации, а през 1973 година - три.



Уилямс има 48 номинации за музика и пет за истинска ария. Композиторът е печелил " Оскар " пет пъти. Първият от тях идва четири години след първата му номинация. Статуетката му е присъдена през 1972 година за кино лентата " Цигулар на покрива " (1971).



Следват награди на американската киноакадемия за музиката към филмите " Челюсти " (1975), " Междузвездни войни " (1977), " Извънземното " (1982) и " Списъкът на Шиндлер " (1994).



Въпреки че е най-номинираният за " Оскар " композитор, Джон Уилямс не е най-награждаваният. Рекордът по този индикатор държи Алфред Нюман с девет награди за музиката си към някои от най-емблематичните филми на 20-и век.

С повече номинации за " Оскар " от Уилямс е единствено починалият Уолт Дисни. Легендарният създател на " Дисни " има 59 номинации, от които печели 22 награди.

Освен че е най-номинираният жив човек, Джон Уилямс е и най-възрастният кандидат за " Оскар ". На 90 години композиторът усъвършенства върха, който до момента се държеше от трима номинирани на 89-годишна възраст - Ан Рот (дизайнер на костюми), Джеймс Айвъри (сценарист и режисьор) и Аниес Варда (режисьор).

Ако Уилямс завоюва, той ще стане най-възрастният победител в която и да е категория на " Оскар " -ите. Понастоящем този връх принадлежи на Джеймс Айвъри, който през 2018 година - тогава на 89 години, получи наградата за приспособен сюжет за кино лентата " Призови ме с твоето име ".

Джон Уилямс към този момент ще е навършил 91 години, когато на 12 март Академията за кинематографично изкуство и просвета раздаде своите награди.



Уилямс е и единственият човек в историята на " Оскар " -ите, който е получавал номинации в седем поредни десетилетия.

Освен на пет награди на американската киноакадемия от 53 номинации, Джон Уилямс е притежател на 25 награди " Грами " от внушителните 73 номинации, три награди " Еми " от шест номинации, четири награди " Златен глобус " от 27 номинации, седем награди БАФТА от 16 номинации, осем награди " Сатурн " от 22 номинации.

Смята се, че по изключителни филмовия достижения Джон Уилямс отстъпва само на Уолт Дисни, от който изостава и по номинации. Милиарди фенове на киното по света могат да разпознаят тематичната мелодия на " Челюсти " или фамозния " Имперски марш " от " Междузвездни войни ". Уилямс ще остане в историята на киното и като създател на музиката за обичани кино продукции и поредици като " Индиана Джоунс ", " Джурасик парк ", " Хари Потър ", " Сам у дома ", " Спасяването на редови войник Райън ", " Мемоарите на една гейша ", " Боен кон ", " Империя на слънцето ", " Роден на четвърти юли ", " Далече, надалеч ", " Патриотът ", " Терминалът " и доста други.

През 2016 година Джон Уилямс е почетен с премията на Американския кино институт (AFI) за изцяло творчество. Тогава, връчвайки му наградата, режисьорът Стивън Спилбърг, който е работил с Уилямс над всички свои филми като се изключи пет, похвали композитора като индивида с най-важен принос за сполучливата му кариера в киното.

" Без Джон Уилямс моторите в действителност не летят, нито метлите в мачовете по куидич, нито мъжете в червени пелерини. Няма Сила. Динозаврите не вървят по Земята ", сподели тогава Спилбърг.

По всичко наподобява, че Уилямс не има намерение скоро да спре похода си към " Оскар " -ите. Макар предходната година да загатна, че има намерение да се отдръпна от правенето на кино музика, откакто завърши работата си над " Индиана Джоунс 5 " и " Семейство Фейбълман ", композиторът въпреки всичко възнамерява да " поостане " за известно време.

" Не мога да се отдръпва от музиката. Един ден без музика е неточност ", сподели Джон Уилямс.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР