Интересът към по-големи жилища, санирани панелни и с двор край

...
Интересът към по-големи жилища, санирани панелни и с двор край
Коментари Харесай

В този български град жилищата поскъпнаха с 15%


Интересът към по-големи жилища, санирани панелни и с двор край града господства на старозагорския заможен пазар през 2021 година Наблюдава се постоянен и равномерен напредък в цените както при новото строителство, по този начин и при старите здания. Имотите нарастнаха с 10-15% през последната година. Квадратният метър стигна 700 EUR, а в топ центъра - психическата граница от 1000 EUR/кв.м. Данните оповести инж.Диана Мерджанова, брокер в интернационална организация за недвижими с офиси в България, а от няколко месеца и в Стара Загора. За панелното завещание от соца също се намират купувачи. Старите панелки се продават приблизително за 600 EUR/кв.м, а санираните - 730 EUR/кв.м.

Недостигът на стомана, алуминий, дървен материал, петролни артикули и природен газ рефлектира върху бизнеса у нас. Драстичното повишаване на съществени строителни материали визира директно бранша. " Суровото желязо за арматурна мостра е поскъпнало с 57% за последната година. Ръстът в цената на металите е над 100%, на бетона 30%, а на другите типове изолации – приблизително 40% ", споделя Мерджанова, представена от БНР.

Жилищните заеми, предоставяни от банките в страната, не престават да поевтиняват. Средните лихвени равнища се намаляват през октомври за 16-ти следващ месец. Спадът им е спомагателен тласък за ускорение на кредитирането, което през същия месец пораства с 200 млн. лв. или до общо 13,7 милиарда лв., като нажежава в допълнение пазара. За разлика от потребителските и бизнес заемите, жилищните са единствените, които нямат нито един месец нарастване на междинните лихвени проценти през последната година.

Пазарът на парцели чартърен остава постоянен, като търсенето се обуславя най-вече от младежи, избрали да следват в Тракийския университет. Средният месечен наем на жилище е 300-350 лв..



Гаражите в Стара Загора чупят върхове, като за последните 4-5 години цената им скочи с над 100%. Достигнаха невиждани висоти поради лимитираното предложение, съчетано с огромно търсене. Вече има осъществена договорка за покупка на надземен гараж за 23 000 евро в региона на " Аязмото " и на подобен парцел в централната градска част - за 21 500 евро. На фона на галопиращите продажни цени доста по-ниски остават наемните - до 100-120 лв. за месец. В идващите години гаражите ще костват още по-скъпо, предвижда Мерджанова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР