Интересът към морските професии намалява, но това е проблем и

...
Интересът към морските професии намалява, но това е проблем и
Коментари Харесай

Експерти: Интересът към морските професии намалява

Интересът към морските специалности понижава, само че това е проблем и на страната, тъй като липсва цялостна морска политика. Това разясниха представители на бизнеса по време на дните на сините кариери във Варна. Форумът включва четири основни бранша със стратегическо значение в района на Източното Средиземноморие и Черно море: морски превоз, круизен туризъм, морски аквакултури и офшорен рандеман на петрол и газ, оповестява Българска национална телевизия.
Организатор на форума е Морският клъстер "България ", който събира на едно място бизнеса, младежите и просветителните институции, с цел да бъдат показани опциите за работа по море.

"Идеята е фактически да покажем вероятността, потребностите от фрагменти, условията към младежите, които имат предпочитание да стартират работа. ", разяснява Илзе Атанасова - ръководител на УС на Морски клъстер "България ".

Георги Гроздев е представител на компания, която наема фрагменти за работа на морски и речни кораби. Казва, че напоследък като цяло се следи загуба на интерес от страна на младежите към специалността.

"Може би се дължи на това, че губи авторитет измежду тях - неналичието на дома, лимитираният обществен живот са една от аргументите младежите да се насочват към други специалности. ", разяснява Гроздев.

Дамян Димов от Математическата гимназия във Варна демонстрира интерес към морските специалности. Ето какво мисли младежът: "От дребен морето ме притегля по някакъв метод и всичко обвързвано с него. "

Сред най-търсените фрагменти са приключилите специалностите "Корабоводене ", "Корабни машини и механизми " и "Електрообзавеждане ". Доклад на Международната организация на корабопритежателите демонстрира, че има недостиг от към 16 500 морски офицери в международен мащаб, като наклонността е този брой да се усилва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР