Интересът към изборите за Европейски парламент постепенно нараства, показва последното

...
Интересът към изборите за Европейски парламент постепенно нараства, показва последното
Коментари Харесай

Проучване: Интересът към евровота нараства, 71% от избирателите в Европа ще гласуват

Интересът към изборите за Европейски парламент последователно нараства, демонстрира последното издание на „ Евробарометър “. Проучването демонстрира, че 60% от жителите на Европейски Съюз са или „ доста заинтригувани “, или „ ненапълно заинтригувани “ от изборите през юни. За разлика от тях 40% са „ не доста заинтригувани “ или „ въобще не се интересуват “.

Числата разкриват и по-високо желание за гласоподаване: 71% от участниците споделят, че „ прекомерно евентуално “ ще гласоподават, с цел да изберат свои представители в Страсбург и Брюксел, което е нарастване с 10 пункта спрямо 2019 година За България това число е 50. Всеки трети българин и 14 на 100 от останалите в Евросъюза не биха дали своят вот.

Непредсказуемото положение на световните каузи натежава: 81% от жителите споделят, че „ актуалният интернационален подтекст прави гласуването още по-важно “.

В съзнанието на гласоподавателите трайно се настаняват рецесията с разноските за живот: битката с бедността, публичното опазване на здравето и основаването на нови работни места са първите 3 целта за европейците.
Както се вижда от проучването на Евробарометър, оповестено на 17 април, европейците са наясно, че залозите на тези избори са високи. 8 от 10 европейци споделят, че вотът е още по-голям поради подтекста, в който се организира. Вие желаете от нас, вашите представители, да съсредоточим нашата акция в битката с бедността и общественото изключване, укрепването на системата на публичното опазване на здравето, поддръжката на стопанската система, основаването на нови работни места, укрепване на защитата и сигурността на Европейски Съюз.
Роберта Мецола – ръководител на Европейския парламент

Друг акцент от проучването е възприемането на самата институция: 40% от жителите имат позитивно мнение за Народното събрание, който е единствената директно избирана институция на Европейски Съюз. 40% от респондентите споделят, че мнението им е „ неутрално “, а единствено 18 на 100 – че е „ негативно “.

Резултатите от това изследване бележи първия път, когато „ позитивното “ усещане надвива над „ неутралното “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР