Интерес към търговете от фирми от Америка, Европа, Близкия Изток

...
Интерес към търговете от фирми от Америка, Европа, Близкия Изток
Коментари Харесай

За октомври цена на газа около 240 лв.

Интерес към търговете от компании от Америка, Европа, Близкия Изток и даже от Китай.

Цената на газа за октомври ще е към 240 лева за мегаватчас. Това съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на откритото съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране. От през вчерашния ден се следи покачване на борсовите показатели на нидерландската борса ТТF, единствено през вчерашния ден то е било с 19%, само че компанията реферира към показателя " месец напред ",  тъй че няма да има динамичност за октомври, евентуално ще има към цената за ноември, сподели още тя.

Нивата от 240 лева се дължат на азерските количества, които от 1 октомври ще бъдат доставени на входна точка при Комотини (началото  на газовата връзка с Гърция - б.а.). Ако газът се доставя през Кулата-Сидерокастро, то цената е щяла да бъде 305,98 лева " Виждате каква голяма  е разликата ", сподели тя.

Златева заяви още, че през днешния ден стартира работа комисията за оценка на желанията на фирмите по търга за доставки за ноември.  Тези компании, които дават отговор на условията, ще бъдат осведомени за това през днешния ден. 

Имало огромен интерес към четирите търга - краткосрочните за ноември и за декември, за средносрочния - за 2023 година, както и за 10-годишния. " Имаме компании от целия набор – Америка, Европа, Близкия изток, Китай. Надяваме се с транспарантните процедури да реализираме положителни равнища за ноември. Индикациите са, че ще реализираме това и за декември ", сподели още тя и добави, че изгодите ще бъдат трансферирани към потребителите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че изцяло удостоверява, че цените на TTF са тръгнали нагоре, само че нямало да повлияят на цената за октомври. Тя щяла да бъде добра за потребителите. Той съобщи, че чака последното заявление на компанията на 1 октомври. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР