Интердисциплинарен изследователски екип, ръководен от специалиста по екологична медицина Даниела

...
Интердисциплинарен изследователски екип, ръководен от специалиста по екологична медицина Даниела
Коментари Харесай

Учени изследват способността на пчелите да откриват вредни вещества

Интердисциплинарен проучвателен екип, управителен от експерта по екологична медицина Даниела Халуза от Центъра за публично здраве към Медицинския университет във Виена, изследва какъв брой добре и по какъв метод пчелата може да се употребява за разкриване на нездравословни за здравето субстанции в околната среда. 

В системата на интернационалния екологичен мониторинг за следене съществуването и равнището на замърсители се употребяват разнообразни биоиндикатори. За да бъде подобен, избран организъм би трябвало да дава отговор на редица условия – да натрупва отрови от околната среда, да е многоброен, да се среща в няколко области на света, да извършва една и съща роля в екосистемите.

Изследванията демонстрират, че елементарна медоносна пчела (Apis mellifera) е отличен биоиндикатор. Докато търсят храна, пчелите събират замърсители от въздуха, почвата и водата. Това е и повода от дълго време да са във фокуса на науката като знаци за равнището на замърсяване на околната среда.

Резултатите от изследването, оповестено в изданието Insects, демонстрират, че пчелите са идеалните " екологични детективи ", изключително когато става дума за тежки метали.

Изследването обобщава 19 изследвания, оповестени в интервала от 2010 до 2020 година Повечето от тях са фокусирани върху откриването на тежки метали в медоносните пчели и пчелните артикули.

В нашата работа успяхме да потвърдим, че пчелата като цяло, а освен нейните обособени артикули, съставлява извънреден знак за равнището на замърсяване на околната среда в избран район, изяснява Даниела Халуза. С увеличението на отделянето на нездравословни субстанции в околната среда растат  и отрицателните резултати върху човешкото здраве. За да открият тези субстанции, учените употребяват специфични детектори, наречени биомонитори.

Медоносните пчели се смятат за изключително точни биоиндикатори. Надеждността на информацията, получена от пчелните артикули, е тясно обвързвана със сезона, метеорологичните условия и дейностите, свързани със събирането на храна, означават откривателите.

Необходими са обаче стандартизирани проучвания, с цел да се извърши идентична интерпретация на потвърдените стойности от позиция на здравната екология. Въпреки това е несъмнено, че работливата медоносна пчела е талантлив детектив за околната среда. Тя има изключителната дарба да събира данни за замърсяването в избран географски регион, обобщава Даниела Халуза.

Използването на медоносни пчели като биоиндикатори е обещаващ метод за непрестанен мониторинг на замърсяването на околната среда, допълващ обичайните стационарни измервателни уреди, означават специалистите

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР