Интерактивната библиотека в Бургас е един от първите изпълнени общински

...
Интерактивната библиотека в Бургас е един от първите изпълнени общински
Коментари Харесай

Зам.-министър Нина Стоименова: Проектът за интерактивна библиотека в Бургас заслужава адмирации от всички

" Интерактивната библиотека в Бургас е един от първите изпълнени общински планове за възстановяване на културната инфраструктура в България, осъществени с комбинирано финансиране ”.

Това съобщи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година, Нина Стоименова, която посети Центъра за модерно изкуство и библиотека в гр. Бургас. На събитието участваха и регионалният шеф на Бургаска област проф. Мария Нейкова и кметът на община Бургас Димитър Николов.

„ Интерактивната библиотека е един от първите планове, по които разплатих и подписах заплащане при встъпването ми в служба като зам.-министър и първият обект, който навестявам в качеството ми на Ръководител на ръководещия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година Идеята за нещо ново, новаторско, което е построено от локалната администрация и с европейски вложения заслужава възторженостти и поддръжка от всички ”, сподели зам.-министър Стоименова. Неслучайно планът е включен като добра процедура в изследване на Европейска инвестиционна банка за финансовите принадлежности в Европейски Съюз.

„ Когато има разумност и положително взаимоотношение сред институциите, когато има мъдрост при вземането на решения резултатите постоянно са забележими. Библиотеката в Бургас демонстрира по какъв начин от една рушаща се и рискова постройка, се издигна храм на духовността ”, разяснява и регионалният шеф на Бургас, проф. Мария Нейкова.



„ Моите възторженостти към господин Николов, който в качеството си на кмет е основателят общината да бъде участник и да даде своя принос и да съфинансира този извънредно скъп и забавен за нас обект ”, добави още заместник-министър Стоименова.

„ За късото време, през което съществува новата Библиотека, в нея се случват доста събития, които са свързани освен с духовността и културата, само че и с публичния живот на Бургас. Проектът даде опция в пространствата да се включи и Националната художествена академия. Вече се образоват младите студенти по графика и печатна активност. Те също се усещат удобно, тъй като базата, която им предоставихме, е съвършена. Това е комплимент към бургазлии и поклон към духовността и културата. Мисля, че такива положителни образци би трябвало да се дават и поддържат. Но освен бордюри, градинки, спортни и детски площадки са значими. Важни са и такива планове, които да се дават като образец, че са вероятни. ”, сподели кметът на община Бургас, Димитър Николов.

Проектът бе показан от шефа на библиотеката в Бургас Яна Кършийска.

При визитата си в Центъра за модерно изкуство и просвета, зам.-министър Стоименова се срещна с обновените зали в библиотеката.

Ето повече информация за Проекта:

Проектът „ Реконструкция и преустрояване на съществуваща постройка в културно-образователен център (музей) за модерно изкуство и библиотека “ на община Бургас и опитът на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година (ОПРР) в осъществяването на планове с комбинирано финансиране (безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент) са включени като добра процедура в изследване на Европейската капиталова банка (ЕИБ). Изследването е на звеното за финансови принадлежности - Fi-compass към Европейска инвестиционна банка за активността на българския „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД (ФМФИБ) и потреблението на финансови принадлежности в България.

Проектът на община Бургас е един от първите изпълнени общински планове за възстановяване на културната инфраструктура в България, осъществени с комбинирано финансиране. В рамките на две обособени интервенции е обезпечена безплатна финансова помощ и финансов инструмент – Фонд за градско развитие–Юг по Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “ на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020.

По плана е построен Център за модерно изкуство и библиотека в Бургас. Заместник-министърът на Министерство на регионалното развитие и РУО на Оперативна програма “Регионално развитие”, госпожа Нина Стоименова, по време на визитата си в Бургас, прегледа работещият от към този момент 6 месеца новаторски Център и показа: „ Ползите от реализацията на плана са както за „ порасналите “ жители, децата и младежите на община Бургас, по този начин и за гостите на района. Благодарение на сполучливата реализация на плана е обезпечено освен пълноценно предпазване и потребление на библиотечния фонд на най-голямата социална библиотека в Югоизточна България - Регионална Библиотека „ П. К. Яворов “, гр. Бургас, само че и са основани модерни условия за креативен интерактивни занимания на деца и младежи. В допълнение, представителите на бизнеса в община Бургас и жителите ще имат опция да провеждат и да вземат участие в бизнес-форуми в артистична и модерна среда. “



В новия Център за модерно изкуство и библиотека на повърхност от над 6 хил.кв.м. са обособени зони за деца, подрастващи и възрастни с баланс върху опциите за обучение, просвета, изкуство, игра и почивка. Предвидени са пространства за експозиционни площи, детски отдел и интерактивна зала, зала за просветителни курсове и зона за детско творчество. В рамките на плана са доставени ново обзавеждане и съоръжение за всички зали, читални и кабинети. Иновативни нововъведения като Z Space стена с просветителни модули, пясъчна кутия по физическа география, образователно-игрови център, радват най-малките читатели и гости.

До момента библиотечният фонд се е съхранявал в 4 обособени здания. Новата постройка впечатлява със стъклен корпус от северната част на комплекса, на чиято фасада са изрисувани стотици думи, свързани с образованието, културата, книгите и човешкия разум, препоръчани от жителите на Бургас. Функционално са разграничени две зони: отворена зона, която включва подобаващи огромни зали за характерните форми на модерно изкуство и зона за библиотека с нужните пространства за предложение на модерна форма на услугата. Приемната зона – предверие е пространствено обвързана с полуоткрития двор, приспособен за прояви навън. В двора на центъра е построена и модерна детска площадка за деца от 3 до 12 години с места за отдих и почивка, както и закрит паркинг.

Успешното осъществяване на плана е включено в особено видео от представители на Европейската капиталова банка, които през месец октомври 2021 година имаха опция да посетят построения обект и да снимат филм за него. Във видеото са включени изявленията с плановия основател община Бургас, Фонда за градско развиване за Южна България – ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” и гости на културно-образователния център. Видеото, отдадено на активността на ФМФИБ и осъществените планове с финансови принадлежности, ще бъде публикувано измежду страните - членки на Европейски Съюз и заинтригуваните страни по осъществяването на ФИ посредством платформата.

Проектът на община Бургас е част от Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на гр. Бургас, попадащ в Зоната за влияние с висока социална значителност. Общото финансиране по плана е 9.94 млн. лева, от които кредитен запас от Фонд за устойчиви градове в размер на 5 964 811 лева, включващ 59%, съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване по Оперативна програма “Регионално развитие”, предоставено посредством Фонд на фондовете и безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година в размер на 3 646 100 лева, както и лично принос на община Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР