Интелигентните машини трябва да работят така, че поръчаните стоки да

...
Интелигентните машини трябва да работят така, че поръчаните стоки да
Коментари Харесай

Ocado: учим роботите да разбират и вземат решения

Интелигентните машини би трябвало да работят по този начин, че поръчаните артикули да стигат до трапезата и дома на купувача с минимално изпитание от негова страна, споделят от компанията

„ Ние желаеме стоките да влизат сами в дома на купувача. Да му ги донесем до вратата, да ги внесем в кухнята му или напряко да ги приберем в хладилника ”, споделя Алекс Харви, началник на поделението за роботика и самостоятелни системи в Ocado Technology

Ocado е най-големият онлайн супермаркет в света с над 50 хиляди предлагани продукта, който обаче няма нито един магазин или хипермаркет. Вместо това клиентите си поръчват онлайн мечтаните артикули – и просто ги получават на адреса си.

Малцина знаят, че зад тази простичка привидно скица стоят войска роботи и стотици хитри технологии, строени под диригентството на неотслабващ блян към нововъведения. Така да вземем за пример още преди 10 години, през лятото на 2009 година, Ocado пуска своето първо приложение за извършване на покупки в придвижване – през iPhone. Приложението разрешава на потребителите да пазарят, без да им би трябвало компютър.

Седем години по-късно, през 2016 година, складът на Ocado в Андоувър към този момент се обслужва съвсем напълно от роботи. Машините щъкат по „ решетка “ от оси, минавайки на 5 мм една от друга със скорост до 4 метра в секунда, вадят от склада всичко, поръчано от купувачите, и се ръководят от особено създадена от Окадо 4G LTE мрежа. Структурата, наподобяваща на голямо 3D табло за шах, съдържа обособени артикули, както и подготвени, пакетирани поръчки, а роботите си сътрудничат, с цел да събират продуктите и да ги занесат до периферията на „ Кошера “, както го назовават.

Визията на Ocado за бъдещето е поръчките да се реализират със самоуправляеми коли, роботи и дронове. Интелигентните машини би трябвало да работят по този начин, че поръчаните артикули да стигат до трапезата и дома на купувача с минимално изпитание от негова страна.

„ Ние желаеме стоките да влизат сами в дома на купувача. Да му ги донесем до вратата, да ги внесем в кухнята му или напряко да ги приберем в хладилника. Ако е възрастен човек, да ги качим по стълбите вместо него ”, споделя Алекс Харви, началник на поделението за роботика и самостоятелни системи в Ocado Technology. Това е дивизията, която създава софтуерните системи за мега-складовете на Ocado.

Според Харви, индивидът, който купува, би трябвало да бъде оптимално улеснен. Всяко досадно обвързване – извършването на покупки, носенето на покупките вкъщи, разпределянето им по местата им – би трябвало да бъде спестено, а хората да се любуват на живота си.

Зад тази амбициозна задача стои цялостен екип от хора, които се занимават с технологиите в Ocado Technology. Това са буйни експерти от света на технологиите, които преди повече 10 години са съумели ясно да си показват по какъв начин роботи, вместо хора, ще тичат из складовете на компанията, в които има над 54 000 продукта. Същите тези експерти в този момент към този момент проектират по какъв начин умните хладилници на бъдещето ще поръчват хранителни артикули сами, знаейки по какъв начин и какво най-често употребяват стопаните им за хранене.

Роботи, които вземат решения

Да роботизираш склад с 54 000 продукта е ребус, който може да подсигурява безсънни нощи и на най-дръзкия софтуерен мозък. От една страна, тук има всевъзможни неща: пакети с бутилки безалкохолно и стъклени шишета, тоалетна хартия и суши. Повечето от всичките артикули са нетрайни. Много от тях би трябвало да стоят охладени или замразени. Някои, като сушито, би трябвало да бъдат направени в същия ден, в който ще дойдат в склада.

От друга страна, пространството е лимитирано и би трябвало да се употребява оптимално дейно. От трета – производителите непрекъснато трансформират дизайна на етикетите, формите на опаковките. Това прави комплицирана задачата с разпознаването на стоките при изписването им от склада.

В момента, в който клиент поръча хранителни артикули посредством уеб страницата на Ocado, логаритми дефинират най-оптималния метод за събирането на тази и, паралелно с нея, хиляди други поръчки. Подредбата на продуктите в складовите кафези на „ Кошера “ се трансформира динамично от логаритми, а роботите се събират като ято на мястото на предпазване, раздигат складовите кафези и водят мечтаната стока до периферията на „ Кошера “, където хора работят като „ събирачи ”. Оттам стоките отпътуват по адреси.

Сега технолозите на Ocado мечтаят да освободят хората и от това досадно обвързване – на събирачите. Но по какъв начин, като тук е необходим в действителност еластичен разсъдък?

Проектът SoMa е фокусиран върху така наречен меко боравене. Неговата цел е да размени напълно и пълноценно човешките ръце при събирането на поръчките. Роботът би трябвало да може да хваща стоките и да борави с тях – да ги огледа, да завърти, да ги сложи в вярната кошница. Това е огромно предизвикателство за механичните ръце.

„ Ето, аз вземам Вашата визитка от масата, покрита със стъкло “, споделя Алекс. „ За мен е елементарно – пързалям я по масата до ръба и я поемам в длан. Но по какъв начин ще я вземе роботът? Ако се опита просто да се спусне и да я захване за краищата, няма да успее – тя е доста тънка и няма да може да я отлепи от стъклото “. Роботът ще би трябвало самичък да измисли по какъв начин да я вземе, да вземем за пример да я приплъзне, с цел да си обезпечи свободен крайчец; освен това без д я изпусне на земята.

Роботизираната ръка би трябвало да е в положение да хване стъклената бутилка вино, поръчана от някой клиент, задоволително леко, с цел да не я строши, само че и задоволително крепко, с цел да не му се изплъзне. А по какъв начин да хване зрял пъпеш, който не трябва да бъде сплескан, тъй като клиентът няма да желае да заплати и яде пъпеш с вдлъбнатини от стоманените пръсти?!

„ Осезанието има голямо значение за индивида при взаимоотношението му с предметите от околния свят. Правен е опит с кибрит, в който на робот е обещано да възпламени кибритена съчка, следвайки с акуратност придвижването на човешките ръце – на база многочислени видеозаписи “, споделя Алекс Харви. Твърди, че след десетки опити роботът по този начин и не е съумял да възпламени съчка кибрит. Това значи, че осезанието има голяма роля във всяко човешко взаимоотношение със света, освен зрението.

Проектирането и създаването на робота, тъй че да умее да борави с движимостите изкусно, тъкмо, внимателно и безпогрешно, ще продължи още няколко години, преди да откри приложение в складовете на Ocado.

Машините да плануват по-добре от хора?

Не се задоволяват в Ocado Technology с упоритостта да научат роботите да боравят „ с ръце “ като хора. Имат и упоритостта да ги научат да „ разсъждават “ като хора. Нужно е да плануват къде какво ще е нужно. Само по този начин могат да са пълноценни помощници.

Алекс Харви дава за образец техниците, които посещават за ремонт и поддръжка обекти: всекидневно те са по двама. Единият прави главната работа, да вземем за пример поправката на разкъсан кабел. Вторият оказва помощ. Той подава нужните принадлежности, попълня документите. Този тип асистенция може и би трябвало да бъде автоматизиран и роботизиран, уверен е Харви. Роботът би трябвало да е „ наясно “ с работата на техника и да му оказва помощ. Но за задачата би трябвало да е прозорлив.

„ Не е задоволително, нали, техникът да каже „ подай ми макетен нож “ и да чака с вдигната ръка роботът занапред да отиде, да вземе ножа, след това да се върне, да го подаде. Роботът би трябвало да е подготвен да подаде ножа на индивида незабавно, преди да бъде пожелан на глас. Точно както би направил асистентът, който следи работата на сътрудника си “, споделя софтуерният талант на Ocado.

Тази разработка пък се назовава „ Втори чифт ръце “. Нейното приложение надалеч не е единствено при техника, който поправя кабели на адрес. Това може да бъде асистентът на хирурга по време на интервенция, помощника на планинския избавител, служащият на строителен обект…

Именно поради сбъдването на сходни дръзки визии Ocado Technology от дълго време е спряла да бъде просто дивизия на Ocado. Фирмата за софтуерни системи предлага своите роботи, ръководени от образован програмен продукт, и на други огромни вериги за търговия на дребно по света. Платформата й към този момент е приковала интереса и на някой от най-големите вериги за хранителни артикули в света, които посредством нововъведенията на Окадо се стремят да са водачи в онлайн търговията с хранителни артикули в съответната страна.

Мега връзки

Макар че наподобява, че роботизираните системи на Ocado се базират на първо място на образован програмен продукт, работата им би била невъзможна без бързи и надеждни връзки. В своя най-нов склад в Ирит компанията има лична 4G LTE мрежа. Защо е нужно ли? В сходен склад с всеки от 3000 робота се комуникира по 10 пъти в секунда. „ Това е огромно натоварване за безжичните мрежи, по тази причина ни е нужна мрежа с доста ниска инертност “, споделя Харви.

Докато международната софтуерна общественост се вълнува от построяването на първите мрежи от пето потомство, Ocado Technology отново е една концепция по-напред: екипът й взе участие в работната група по дефинирането на най-новите спецификации на 5G стандартите.

Вече имат изясненост и по какъв начин ще работят в изискванията на IoT. Тогава умните домове съвсем напълно ще пазарят сами вместо своите жители. Например хладилникът, когато види, че съвсем няма яйца, а „ знае “, че постоянно ги използваме, ще поръча самичък яйца. Пералнята ще „ поръча “ сама перилен препарат, когато нейният е на изчерпване, а осветителната система ще подава поръчка за нова крушка, когато в някоя стая лампата „ изгори “.

Но огромно и авторитетно име като Ocado няма право на неточности, когато се вършат сходни системи. Затова за всеки от тези бъдещи сюжети се вършат колосално количество симулации и проби – с цел да се подсигурява, че всичко ще работи тъкмо, безпогрешно и във всякаква обстановка.

И това се случва в София

Все още малко хора знаят, че част от тези супер-технологии се създават в София. Ocado Technology има развоен екип, който сега наброява над 60 индивида. У нас се вършат автоматиката на роботите, безбройните симулации, многочислените проби преди построяването на всеки нов съставен елемент от роботизираната складова система.

„ Екипът ни в София непрекъснато се разраства. Работим по разбор на данните, автоматизация, проби, симулации, “ споделя Алекс Харви. Събрал е към себе си хора-мечтатели, които са склонни да си показват края на човешката интервенция освен в досадното извършване на покупки. Представят си края на човешката интервенция в досадното коригиране на уреди по домовете. И въобще на всички досадни, рутинни отговорности. За да може хората да имат повече време за фамилията и за приятелите, за пътувания и за занимания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР