Интелигентна система за управление на самолети може да се справя

...
Коментари Харесай

AI управлява самолет и в натоварено въздушно пространство


Интелигентна система за ръководство на самолети може да се оправя и с натоварения трафик към летищата (снимка: CC0 Public Domain)

Пилотите нормално употребяват автопилот, когато пътуват на огромна надморска височина – и всекидневно минават към ръчно ръководство, когато навлизат в ниските, натоварени въздушни пространства. Но нова система за автопилот с изкуствен интелект може да ръководи самолетите и в натоварени въздушни пространства. А това е обещаващо решение за бъдещите безпилотни самолети.
още по темата
Технологията се създава от откриватели от университета Карнеги Мелън и е подготвена въз основата на данни, събрани на летището „ Allegheny County “ в Пенсилвания и районното летище Питсбърг-Бътлър.

Заедно с потреблението на съществуващите принадлежности на самостоятелния аероплан – и информацията, предоставена от локалните ръководители на въздушното придвижване – AI автопилотът включва шест камери и система за компютърно зрение. Според учените, последното му разрешава да вижда образно околните самолети, както би направил човекът-пилот.

Системата е в положение след това да наблюдава близките самолети и да планува техните траектории, като подхваща дейности за отбягване на конфликти, когато е належащо. Учените споделят, че технологията може даже да схваща диалозите по радиокомуникационните връзки на елементарен, човешки език и да дава отговор посредством личен синтетичен диалект.

Въпреки че технологията към момента не е тествана на автентичен аероплан, тя е тествана в апаратура, включваща два свързани летателни симулатора. При опита човек пилотира един виртуален аероплан, до момента в който AI системата пилотира различен в същото въздушно пространство. Установено е, че изкуственият разсъдък е съумял сполучливо да избегне конфликт с пилотирания от човек аероплан, даже когато водачът е имал дребен опит в ръководството на аероплан.

Учените се надяват, че откакто се развие в допълнение, системата може да се приложи към самостоятелни летателни апарати от рода на въздушни таксита или дронове за доставка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР