Интелигентна платформа за прогнозиране и управление на пандемии е разработена

...
Интелигентна платформа за прогнозиране и управление на пандемии е разработена
Коментари Харесай

Интелигентна платформа за прогнозиране и управление на пандемии е вече разработена

Интелигентна платформа за прогнозиране и ръководство на пандемии е създадена по плана STAMINA. Той се финансира от програмата за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ", оповестяват за Българска телеграфна агенция от Областния информативен център-Варна.

Общият му бюджет е 11 020 801 евро. По плана работи консорциум от 39 сътрудници от 12 страни. Координатор е Exus Software Monoprosopi Etairia Periorismenis Evthinis – Гърция. Инфекциозните болести имат капацитет да доведат до съществени закани за публичното здраве.

Управлението им остава съществено предизвикателство заради броя на участващите хора, другите правни, административни, професионални и политически култури и неналичието на трансгранична инфраструктура за управление на рецесии. Затова задачата на STAMINA е да се даде опция на националните институции и експертите на първа линия да плануват закани и опасности от пандемия и да възнамеряват напъните си за повишение на здравната сигурност на районно, национално и европейско равнище.

Проектът включва основаване на уеб и обществени разбори в действително време за разкриване на евентуални огнища на заболявания, прогнозното им моделиране по време на пандемия и системи за ранно предизвестие. Определят се функциите на основните участници и защитните и диагностични устройства за скрининг от първа линия.

Част от STAMINA е и обща оперативна картина - главен интерфейс, която разрешава съгласуваност в и отвън границите на Европейския съюз. Проектът е ориентиран към два стадия от цикъла за ръководство на изключителни обстановки - подготвеност и реакция. Визията на STAMINA е проектирана от позиция на потребителя и има няколко съществени упоритости: основаване на набор от насоки за възстановяване на готовността и реакцията при пандемия.

Също - даване на заинтригуваните страни на нови, лесни за потребление софтуерни принадлежности, които допълват системите на равнище Европейски Съюз, обезпечаване на по-широк набор от диагностични благоприятни условия, възстановяване на съдействието в границите на държавите-членки на Европейски Съюз и прилежащите страни. Чрез богат инструментариум STAMINA прави предсказуеми образни разбори в деяние.

Чрез симулация на потока от пациенти може да бъде ръководен потенциалът на леглата в интензивните отделения. Инструментът моделира опция за преконфигуриране и обслужване на изолирани отделения за COVID-19. Неговата цел е да подкрепя ръководството на легловата база по време на пикове на пациенти с инфекциозни болести и да възнамерява незабавни интервенции по време на пандемични рецесии.

Чрез симулация може да се прави и прогноза за разпространяването на COVID-19 в съответен локален регион. Инструментът взема поради превантивните ограничения и имунитета, както и държанието на хората въз основа на тяхната демография.

Той предвижда хоспитализации и смъртни случаи. Наличността и дефицитът на запаси в една или няколко институции също може да бъдат ръководени за оптималното им систематизиране. Изпълнението на STAMINA ще продължи до 31 август 2022 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР