Intel ще инвестира 100 млрд. долара за 5 години, за

...
Intel ще инвестира 100 млрд. долара за 5 години, за
Коментари Харесай

Intel ще похарчи 100 млрд. долара за 5 години за нови фабрики и модернизация на производството на чипове в САЩ

Intel ще влага 100 милиарда $ за 5 години, с цел да построи и разшири оборудванията си в четири американски щата. Около 19,5 милиарда $ от тази сума са получени под формата на федерални безплатни средства и заеми при облекчени условия. Освен това компанията се надява да получи още 25 милиарда $ под формата на данъчни облекчения.

Основен акцент в 5-годишния проект за рационализация и разширение на Intel ще бъде построяването на нови уреди наоколо до Кълъмбъс, Охайо.

Според основния изпълнителен шеф на компанията Пат Гелсингер до 2027 година там ще бъде повдигнат „ най-големият в света цех за произвеждане на чипове с изкуствен интелект “. След като през днешния ден федералното държавно управление на Съединени американски щати разгласи, че ще даде федерални средства на Intel по силата на „ Закона за чиповете и науката “ (CHIPS and Science Act), акциите на компанията нарастнаха с 4% преди откриването на търговията, написа Ройтерс.

Планът на Intel ще включва и възобновяване на оборудванията в Ню Мексико и Орегон. Както и разширение на производството в Аризона, където главен съперник на Intel – тайванската TSMC също построява голяма фабрика за чипове.

Средствата, които Intel получи от американското държавно управление би трябвало да оказват помощ на компанията да поправи неуспехите си в този сегмент, в който загуби водачеството си.

В продължение на десетилетия Intel беше водач в сегмента на производството на най-съвременните и най-бързите чипове. Компанията ги продаваше на висока цена и влагаше приходите в нови проучвания и софтуерно развиване. Всичко това ѝ разреши да изпревари своите съперници. През 2010 година компанията изгуби статута си на водач в региона в интерес на TSMC. Нейните доходи започнаха да понижават, защото Intel трябваше да понижи цените на своите артикули, с цел да устои на натиска на съперниците.

През 2021 година новият началник на Intel Пат Гелсингер разгласи цели за връщане на американската компания към купата на водещ производител на чипове в света. Този проект обаче изисква поддръжката на държавното управление на Съединени американски щати.

От неотдавнашно изказване на Гелсингер излиза наяве, че към 30% от инвестицията в размер на 100 милиарда $ ще отидат за създаване и модернизиране на инфраструктурата на индустриалните мощности, както и за свежа работна ръка. Останалата част ще бъде вложена в ново индустриално съоръжение. Доставчици в тази област ще бъдат ASML, Tokyo Electron, Applied Materials и KLA. Intel възнамерява да пусне в употреба новото дружество в Охайо през 2027 или 2028 година. Гелсигнер обаче съобщи, че графикът може да бъде преместен, в случай че тогава пазарът на полупроводници е в спад.

„ Отне ни повече от три десетилетия, с цел да загубим водачеството си в тази промишленост. То няма да ни се върне за три до пет години от действието на Закона за чиповете и науката. “

каза Гелсингер

Според специалисти Intel към момента не е потвърдила, че може да се конкурира с тайванските и корейските производители на чипове. За Съединени американски щати Intel при всички случаи ще остане компания номер едно от позиция на националните ползи. Въпреки, че нейните съперници също строят нови фабрики там.

Само Intel разполага с работна ръка, технологии и вериги за доставки, напълно насочени към Съединени американски щати. TSMC и Samsung също влагат в производството на чипове в Съединени американски щати. Това е значимо и би трябвало да бъде приветствано, само че също по този начин е значимо да имаш личен мощен индустриален екип.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР