Intel потвърди, че процесорите от серията Core 100 Ultra (Meteor

...
Intel потвърди, че процесорите от серията Core 100 Ultra (Meteor
Коментари Харесай

Процесорите Intel Arrow Lake ще получат подобрена графика Xe-LPG Plus

Intel удостовери, че процесорите от серията Core 100 Ultra (Meteor Lake) ще получат графичен ускорител от вида Xe-LPG, основан на усъвършенстваната архитектура Xe от второ потомство. Тази версия е по-мощна, енергийно ефикасна и по-близка до архитектурата на дискретните графични карти Xe-HPG. Въпреки това даже тази версия на Xe няма да разполага с поддръжка на хардуерни указания за технологията XeSS. Това е аналог на технологията DLSS на Nvidia, която може да работи без поддръжка на съответните указания и даже на графичните карти на други производители. Така че графичното ядро на Meteor Lake ще има поддръжка на XeSS, само че на по-лошо равнище от дискретните графични карти на Intel. Компанията може да направи тези взаимни отстъпки, с цел да понижи общата повърхност на Xe-LPG в новите процесори.

Но идващото потомство графики Xe-LPG Plus в бъдещото семейство процесори Arrow Lake ще получи XMX (eXtended Matrix Extensions) инструкциите. Те са нужни за ускорение на интервенциите за умножение на матрици във формати FP64, FP32, FP16 и bfloat16, което е значимо за логаритмите на изкуствения разсъдък и невронните мрежи. Следователно XMX ще даде опция на графиката Xe-LPG Plus да работи по-ефективно и по-бързо с мащабирането Intel XeSS.

Процесорите Arrow Lake ще бъдат в основата на серията Core 200 Ultra. Освен това всеобщото внедряване на XMX в милиони потребителски устройства с нови процесори в последна сметка ще насърчи разработчиците на програмен продукт по-активно да употребяват XMX. Това ще спомогне и за популяризирането на технологията XeSS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР