Intel подготвя по-компактно, 10-пиново решение под името ATX12VOКомпютърните захранвания скоро

...
Intel подготвя по-компактно, 10-пиново решение под името ATX12VOКомпютърните захранвания скоро
Коментари Харесай

Заменят 24-пиновия конектор за захранване на РС-тата

Intel приготвя по-компактно, 10-пиново решение под името ATX12VO

Компютърните зареждания скоро ще се снабдят с по-компактен конектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Персоналните компютри се трансформират по-бавно от смарт телефоните, само че в последните 2-3 години се следи по-силна динамичност, в сравнение с в предходните 10 години, с помощта на Ryzen процесорите.

Въпреки това някои съставни елементи остават непроменени в продължение на десетилетия. Такъв е казусът с огромния 24-пинов конектор, посредством който се подава зареждане към дънната платка. Захранващият блок е прочут даже на начинаещите консуматори, когато отварят кутията, с цел да я почистят от прахуляк.

24-пиновият конектор подхожда на стандарта ATX, признат преди 25 години и натрапен необятно в персоналните компютри. Но скоро конекторът деец ще се пенсионира.

Intel създава нов конектор ATX12VO, който е друг освен на външен тип, само че и електрически. В момента главните съставни елементи на компютъра се зареждат от 12V, само че 24-пиновият конектор доставя също линии за 3,3V и 5V към систематичната платка. При ATX12VO всичко ще се промени.

Новият конектор ще има само 12-волтови линии, а самата дънна платка ще прави превръщане към други напрежения. В допълнение, конекторът ще стане 10-пинов, което ще го направи доста по-компактен.

Първоначално производителите на компютри ще внедрят конектора ATX12VO, а съставените елементи за асемблиране ще продължат да употребяват остарелия 25-пинов конектор за известно време. Пълният преход към новия стандарт явно ще отнеме повече от една година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР