Intel обнови документ под името Architecture Instruction Set Extensions and

...
Intel обнови документ под името Architecture Instruction Set Extensions and
Коментари Харесай

Intel потвърждава, че чиповете Arrow Lake-S и Lunar Lake ще получат AVX-VNNI инструкции за ускоряване на AI и машинното обучение

Intel обнови документ под името Architecture Instruction Set Extensions and Future Features, с цел да внесе някои корекции в спецификациите на настолните процесори от последващо потомство, оповестява VideoCardz. По-специално, документът демонстрира, че семействата процесори Arrow Lake и Lunar Lake ще получат поддръжка на разнообразни указания, в това число SHA512, SM3 и SM4, както и новите AVX-VNNI, фокусирани върху ускоряването на интервенциите, свързани с AI.

Появата на AVX-VNNI в процесорите Arrow Lake и Lunar Lake заслужава особено внимание. Това е набор от указания, които усъвършенстват продуктивността при работа с невронни мрежи посредством даване на обособени логаритми за 8-битовите и 16-битови цели цифри. Това значи, че приложенията, които употребяват изкуствен интелект, машинно образование и логаритми за надълбоко образование, ще работят по-бързо и ще употребяват процесорите по-ефективно. Промените, направени в документа, са маркирани в лилаво.

Поддръжката на инструкциите SHA512, SM3 и SM4 в тези потребителски процесори ще усили техните защитни и криптографски благоприятни условия. Включването на SHA512, необятно употребена криптографска хеш-функция, подсигурява по-добро предпазване и целокупност на данните, както и безвредното им предаване. В допълнение, в документа е оказана и поддръжката на криптографските хеш-алгоритми SM3 и SM4, употребявани при обмена на данните.

Документът също загатва за бъдещите актуализирани процесори Raptor Lake Refresh. По-специално, там са посочени CPUID, които удостоверяват, че обновените чипове ще станат представители на 14-тото потомство. Очаква се анонсът на Raptor Lake Refresh да съвпадне с стартирането на мобилните процесори Meteor Lake.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР