Intel най-накрая обяви процесорите Core Ultra Series 2, известни още

...
Intel най-накрая обяви процесорите Core Ultra Series 2, известни още
Коментари Харесай

Дебютираха Lunar Lake – най-енергийно ефективните x86 процесори на Intel за всички времена

Intel най-сетне разгласи процесорите Core Ultra Series 2, известни още като Lunar Lake. Обявяването е обвързвано с идното комерсиално ревю IFA 2024, на което ще дебютират доста преносими компютри, захранвани от новите процесори.

При основаването на чиповете от серията Core Ultra 200V Intel е наблегнала на високата енергийна успеваемост – компанията даже ги назовава „ най-ефективните x86 процесори за всички времена “.

Intel твърди, че потреблението на сила на процесорите Core Ultra 200V е понижена с до 50% спрямо чиповете Meteor Lake-H от последно потомство. Отбелязва се и повече от двукратно предимство над предшествениците им във връзка с продуктивността на един ват употребявана сила, а спрямо конкурентните чипове на Qualcomm продуктивността на ват е с 20% по-висока.

В резултат на това Intel отбелязва, че преносимите компютри с процесори Core Ultra 200V ще имат до 20 часа живот на батерията. Intel също по този начин съпоставя Lunar Lake с процесорите Qualcomm Snapdragon X Elite и AMD Ryzen 9 AI HX 370, освен това в съвсем идентични преносими компютри. Както в теста Teams, по този начин и в бенчмарка UL Procyon процесорът Lunar Lake сподели по-добър живот на батерията от конкуренцията.

Процесорите Lunar Lake ще оферират единствено до четири производителни P-ядра с архитектура Lion Cove и същия брой енергоефективни Е-ядра Skymont.

„ Големите “ ядра ще работят на периодичност до 5,1 GHz, до момента в който дребните ядра ще работят на периодичност до 3,7 GHz, според от модела на процесора. Трябва да отбележим също по този начин, че Lunar Lake ще разполага с 16 или 32 GB вградена LPDDR5X-8633 оперативна памет.

Важна специфичност на Core Ultra 200V е неналичието на поддръжка на многонишковост за „ по-големите “ ядра за по-добра енергийна успеваемост, тъй че новите артикули оферират по-малко влакна от своите прародители Meteor Lake. Все отново новите Lunar Lake ще бъдат по-бързи от предшествениците си – по време на лятната презентация компанията твърдеше, че Lion Cove ще обезпечи 14% нарастване на IPC, а новото Skymont E-ядро ще предложи 38%. Сега Intel поправя данните – нарастването на IPC на ядрата Skymont е 68%.

В съпоставяне с Meteor Lake-U с 14 влакна новият процесор Lunar Lake с 8 влакна е с 22% по-бърз, като в същото време лимитира потреблението на сила до 9 W, съгласно Intel. Новият професор също по този начин е с 10% по-напред от предходния Meteor Lake-H с 22 влакна при консумация на сила 17W. И единствено при TDP от 23W предшественикът с повече ядра и влакна се оказва с 6% по-бърз. Между другото, оптималната консумация на новите чипове доближава 37 W.

Отделна горделивост в Lunar Lake е интегрираният графичен процесор Battlemage, който е построен въз основата на идващото потомство Xe2 архитектура на Intel.

В новата архитектура базовото ядро е модифицирано. Сега то включва осем 512-битови векторни процесора (XVE) и осем 2048-битови процесора Xe Matrix Extension (XMX). Това разрешава за един тактов цикъл да се правят осем 512-битови умножения в XVE, както и 2048 FP16 интервенции или 4096 8-битови целочислени интервенции в XMX. И двете могат да се употребяват както за 3D графики, по този начин и за задания, свързани с изкуствен интелект. Новите Xe2 ядра са получили и усъвършенствана опция за трасиране на лъчи. Максималната тактова периодичност на графичния процесор ще варира от 1,85 до 2,05 GHz според от модела.

Вградената графика в Lunar Lake ще предлага продуктивност от 53 до 67 TOPS (трилиона интервенции в секунда) за задания с изкуствен интелект. Intel твърди, че вграденият графичен процесор на новите чипове ще бъде по-бърз от най-бързия подобен от минало потомство, употребен в по-мощните чипове Meteor Lake-H. Средно графичният процесор Arc 140V на Intel с осем ядра се оказва с 31% по-бърз от остарялата графика в Meteor Lake.

В съпоставяне с Qualcomm Snapdragon X Elite, който в действителност не е толкоз добър в игрите, общата продуктивност на Lunar Lake е с 68% по-добра в гейминг тестванията на Intel. В съпоставяне с процесорите AMD Ryzen AI 9 370 HX, Lunar Lake също има преимущество съгласно Intel, въпреки и по-малко – 16%.

Миналогодишният Meteor Lake беше първият процесор на Intel с вграден NPU невронен енджин за задания с изкуствен интелект. Това NPU обаче можеше да предложи единствено 11,5 TOPS продуктивност, което е надалеч от заветните 40 TOPS, изисквани от Microsoft за покриване на стандарта Copilot Plus PC. Новият Lunar Lake е планиран по този начин, че да в профил този минус, защото неговият усъвършенстван NPU може да обезпечи сред 40 и 48 TOPS според от модела на процесора. Общо взето, Intel приказва за обща ИИ-производителност от 120 TOPS, като се вземат поради мощността на CPU, GPU и NPU.

Предварителните поръчки за първите преносими компютри, задвижвани от Lunar Lake стартират да се одобряват от през днешния ден, като системите на Asus, Dell, Acer, MSI и Lenovo ще стартират да се доставят на 24 септември. Intel твърди, че повече от 20 производители на автентично съоръжение ще показват 80 модела преносими компютри, задвижвани от Lunar Lake, които ще се оферират допълнително от 30 международни търговци на дребно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР