Intel избра Германия за изграждането на огромен нов комплекс за

...
Intel избра Германия за изграждането на огромен нов комплекс за
Коментари Харесай

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Intel избра Германия за построяването на голям нов комплекс за произвеждане на чипове, оповестиха от компанията. Фабриката е част от инвестиция в Европа в размер на $88 милиарда за интервал от 10 години, която се стреми да понижи зависимостта на Стария континент от импорт и да облекчи срутва на доставките за производителите.

Планът е най-новото огромно капиталово известие от огромен производител на полупроводници, откогато промишлеността изпадна в тежка рецесия, само че не стопира да прави опити да настигне взрива в търсенето на чиповете, които на процедура се употребяват във всичко - от производството на смарт телефони до това на коли.

Американският производител на чипове влага в 6 страни от Европейски Съюз, написа Reuters. Това са Ирландия, където компанията има база, само че ще разшири производството, Франция, Италия, Полша, Испания (вкл. Барселона) и Германия.

Първоначалните разноски на компанията възлизат на $36 милиарда, като най-голяма сума е планувана за мегафабриката в Германия - над €17 милиарда. Германският авто производител Volkswagen показа за жестоката рецесия, породена от дефицита на чипове, като акцентира, че е продал 2 милиона коли по-малко от плануваното предходната година, поради казуса.

Съобщението за огромната европейска инвестиция от страна на Intel идва, откакто Европейската комисия предишния месец изложи проекти за поощряване на производството на чипове в Европейския съюз, с препоръчано ново законодателство, което да облекчи разпоредбите за държавна помощ за фабриките за чипове. С смяната се плануват и $17 милиарда спомагателни обществени и частни вложения.

Големите тласъци и огромният победител

Германия излезе като най-големият победител, като завоюва по-голямата част от вложенията на Intel. Американската компания ще построи две заводи в Магдебург, създавайки цели 7 000 нови работни места в строителството, 3 000 непрекъснати работни места в компанията и десетки хиляди спомагателни работни места за снабдители и сътрудници. Какви обаче са немските държавни тласъци към Intel към момента не е ясно.

Разрастването на фабриките за чипове на разнообразни места в Европа евентуално ще помогне на компанията да получи повече дотации от разнообразни страни. Въпрос на време е и други производигели на полупроводници да последват образеца на Intel, безапелационни са специалисти. По-важното за потребителите обаче е, че най-сетне има вяра за излизане от рецесията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР