Интегриране не бежанците у нас, заплахите за България от хибридна

...
Интегриране не бежанците у нас, заплахите за България от хибридна
Коментари Харесай

Петков: Страната ни е подготвена за всички сценарии за ескалация на войната в Украйна

Интегриране не бежанците у нас, заканите за България от хибридна война, провокациите пред службите, битката против корупцията, реформирането на правораздаването и положението на обединението бяха измежду главните тематики в изявлението на премиера Кирил Петков по време на 16-тата годишна среща на държавното управление с бизнеса, проведена от вестник " Капитал ".

Повече от 80 хиляди бежанци са влезнали в България от началото на войната, като у нас са останали близо 38 000. Кирил Петков заяви, че се прави всичко за бързото им приемане и интеграция и упрекна предходните държавни управления, че не са реформирали системата, която сега би трябвало да обезпечи приемането на към 3 хиляди емигранти дневно.

На въпрос на Българска национална телевизия дали има заплаха от филантропична рецесия поради бежанския напор към страната ни, министър председателят отговори по този начин:

" Има заплаха. В момента имаме 2.8 млн. индивида, които бягат от войната има заплаха тази цифра да се качи на 5,6,7 милиона, тъй че, да. Има безспорна действителна заплаха по тази причина. Хубавото нещо е, че в случай че създадем добре тактиката си, ние би трябвало да можем да създадем опция тези хора да се интегрират в България по един съответен метод ".

Петков увери, че държавното управление прави нужното страната ни да е готова за всевъзможни сюжети на ескалация на войната в Украйна.



Възмути се, че системата за гражданска отбрана е била редовно занемаряване през последните години.

На този декор страната ни е обект на непрекъснати хибридни офанзиви от страна на Русия. И даде образец с тържествата на Шипка.

Той изясни за какво кабинетът е подкрепил ограниченията против Русия макар цената, която България ще заплати.

" Правилното решение на България беше да вдигне високо ръка и да каже: Да, ние сме " за " глобите също. Да. няма да мълчим. Да, няма да сме спътникът, който постоянно не е ясно от коя страна е. Да, ние сме НАТО. Да, ние сме Европейски Съюз ".

Премиерът уточни, че с европейският прокурор Лаура Кьовеши, която идва у нас на следващия ден, са разискали по какъв начин националната корупция е обвързвана геополитиката и въздействието на Русия.

Пред Кьовеши на следващия ден Петков ще сложи въпроса за реформиране на прокуратурата у нас.

На въпрос от страна на бизнеса, по какъв начин се работи в такава политическа разнолика коалиция, министър председателят отговори по този начин:

" Тази четворна коалиция, в този формат, дава опция да имаме спор и разговор, който не е единствено спорен. Така че аз персонално, до този миг, нямам това терзание, че сме в тази коалиция и в този формат ".

Запитан дали е подготвен да си партнира с опозицията, той отговори, че до момента в който е министър председател, няма да подаде ръка на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР