Интегрираната електроенергийна мрежа на Европа се връща отново в пътя

...
Интегрираната електроенергийна мрежа на Европа се връща отново в пътя
Коментари Харесай

Защо часовниците в цяла Европа изостанаха с 6 минути

Интегрираната електроенергийна мрежа на Европа се връща още веднъж в пътя след чудноват и невиждан епизод, който докара до това часовниците в района да се движат със забавяне от към шест минути.

Континентална Европа разполага с най-голямата синхронна електроенергийна мрежа в света, която минава свободно през границите на 25 страни, при закрепена периодичност от 50 Hz, която се поддържа посредством тясна съгласуваност сред енергийните компании в района.

Поддържането на честотата на мрежата е извънредно значимо. Ако падне под 47.6 Hz или надвиши 52.5 Hz, цялата мрежа ще се изключи автоматизирано, дружно с всичко, обвързвано с нея. Обаче доста по-малки отклонения също могат да имат резултат, показва T+L.

Странният епизод, за който към този момент споменахме, е от средата на януари и завършва на 6 март. През този интервал водещата междинна периодичност е 49.996 Hz, а не 50 Hz.

Много електрически часовници, като да вземем за пример тези на радиостанции и фурни, се синхронизират с честотата на електрозахранването, а не с вграден кварцов механизъм или посредством свързване към интернет сървър. Последните два разновидността са по-скъпи.

Така че, макар че честотата на противоречие е доста дребна, тя провокира закъснение у тези часовници.

Кой е отговорен за това? Косово, явно.

Според European Network of Transmission System Operators (ENTSO-E), дребната балканска страна от средата на януари до тази седмица е консумирала повече сила, в сравнение с е произвеждала - до кумулативната мощ от 113 гигаватчаса.

И макар че Косово поправя отклонението, мрежата се нуждае от още малко време, с цел да се възвърне, показват от ENTSO-E. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР