Интегриран комплекс за социални услуги /ИКСУ/ в Пловдив вече няколко

...
Интегриран комплекс за социални услуги /ИКСУ/ в Пловдив вече няколко
Коментари Харесай

Комплекс от услуги в Пловдив променя стереотипи, помага на стотици хора да постигнат по-добър живот

Интегриран комплекс за обществени услуги /ИКСУ/ в Пловдив към този момент няколко години работи, с цел да трансформира човешки ориси. Центровете за поддръжка са построени на ул. „ Димитър Цончев “ /бивш дом Рада Киркович/ и развиват обществена активност в разнообразни направления, с цел да поведат към пълностоен живот деца и фамилии в потребност, както и хора с увреждания. Услугата става все по-разпознаваема и стотици потребителите ѝ гласоподават доверие с ежедневни визити.
Прочетете още
В комплекса ни посрещат  Любен Иванов – Директор ИКСУ и ръководител на Сдружение " Консултантско бюро Напредък 7 " и Поли Томовска – шеф на Комплекса за обществени услуги, който управлява два дневни центъра за деца и възрастни с увреждания. Иванов и Томовска управляват дейностите на структурата, като слагат цел – да бъдат покрай хората и техните самостоятелни потребности. Управляваните от тях неправителствени организации са получили доверието на Община Пловдив, която през годините построи социалмата инфраструктура с европейски средства по разнообразни свои планове. Развитието им се поддържа с държавни средства и благодарение на Неправителствени организации бранша.

„ Работим по смяна на стандарта! Много е значимо да изкореним едновремешната визия, че „ болният би трябвало да си стои у дома “. Напротив! Помощ може да получиш, в случай че заявиш казуса си. За нас е значимо хората дойдат при нас – те да нямат чувството, че идват в „ институция “, по тази причина се постарахме да изградим среда, която е „ домашна “ “, обяснява Любен Иванов.



Центровете са разположени оптимално близо един до различен неслучайно – това дава на потребителите опция за по-широкообхватна поддръжка. „ Всички струтури си сътрудничим с експертиза и опит, като работейки по голям брой планове - привличаме нови подходи за работи. За нас е значимо и посланието това, че се намираме в централната част на Пловдив – споделяме на хората с дефиците, че те не са отхвърлени, а „ са в Центъра! “, добавя шефът на ИКСУ Напредък.

Иванов и Томовска акцентират, че сполучливо си сътрудничи с Община Пловдив, Дирекция „ Социална политика “, Дирекция „ Социално подкрепяне “, неправителствени организации и институции за продан на информация и хрумвания. „ Хората, които се нуждаят от нас и нашите услуги, се осведомят и от тях “, добавя тя.

„ Пловдив е като регионален център, с може би най-силно развитата обществена конструкция в страната – с над 65 услуги, ние имам е ориентиране от редица общини в района – Родипи, Марица, Хисаря, Калояново, Стамболийкси, Асеновград и още. Насочването се случва от дирекциите „ Социално подкрепяне “ и „ Закрила на детето “ в обитаемоте места, а самите консуматори имат обезпечен превоз до нашия център “, допълват те.

В Центъра са хората и хората са в центъра

На територията на комплекса в Пловдив действат и си сътрудничат за оптималната полза „ Център за обществена рехабилитация и интеграция за поддръжка на деца “, „ Център за социална поддръжка “ и „ Център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания “. Изграден е и „ Център за обществена рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи “, само че той е отвън комплекса, разяснява Иванов.

И четирите центъра са държавно делегирани действия на Община Пловдив, предоставени за ръководство на Сдружение „ Консултантско бюро Напредък 7 “ – неправителствена организация в социална изгода, която започва своята активност през 2015 година и досега е работило и подкрепило над 3200 деца и фамилии, споделя шефът.


„ Професионалният екип на Комплекса провежда работата си с децата, фамилиите и хората с увреждания във функционална и съвременна среда. Пространствата за работа дават опция на нашите консуматори да творят, да развиват своите личностни умени, да овладяват нови познания. Целта е да развият уменията си, сетивността си и да преоткриват света по нов метод “, споделя ръководителят на съдружие „ Напредък 7 “.

Наскоро в Комплекса били построени няколко новаторски зали за самостоятелна и групова работа. Те са разполагаем на децата и фамилиите с разнообразни потребности. Изградени са профилирани кабинети за рехабилитация и лечебна физкултура.

Едни от огромните запаси на Комплекса е модерната Сензорна зала , залата за халотерапия, известна като „ Солна стая “, както и новаторската Къща на занаятите . Те притеглят интереса на деца и възрастни, като оказват помощ на експертите в обогатяване методите за работа с тях.



„ С откриването на Солна стая и Къща на занаятите, Интегрирания комплекс за обществени услуги мина на ново по-високо равнище на обслужване и поддръжка. С Къщата на занаятите нашите консуматори имат опция да възродят и да основават самобитни произведения, тъкани, декорации и везби, развивайки умения и трупайки познания за българските обичаи и традиции. Ателиетата в къща на занаятите са част от услугата Обучение за придобиване на умения. Подкрепа оказваме и посредством дейностите в „ Кухня на положителното - Kitchen of goodness “ – там младежи и лица с увреждания получават поддръжка от дипломиран възпитател и инженер – технолог на кулинарна продукция. Хлябът сплотява! “, добавя Иванов.



В комплексните центрове се дават разнообразни услуги: Информиране и консултиране ; Застъпничество и ходатайство ; Терапия и рехабилитация ; Общностна работа ; Обучение за придобиване на умения ; Подкрепа за придобиване на трудови умения и Дневна грижа.

Екипът им работи и по стратегии за повишение на родителския потенциал – образова родители и осиновители, води стратегия „ Здравни грижи “, „ Грижи за новородено “ и „ Работилница за родители “, които провокират огромен интерес у младите двойки. Дейност за поддръжка е обезпечена и в етническите квартали на Пловдив. „ Ние сме единствената услуга, която прави курса за осиновители събота и неделя – което доставя улеснение на потребителите ни. Отделно от години си парнираме с УНИЦЕФ за провеждането на 14 работилници за родители. И всичко това е гратис “, разяснява Иванов. 


В двора на Комплекса се намират и центъра за деца и възрастни с увреждания, центъра за деца и възрастни с тежки множетавени увреждания. Те са покрай останалите консуматори, до хората без увреждания, до обществото – с цел да получат обръщение, че са признати и подкрепени.

Центровете се управляват от Поли Томовска – неизменима част съм от екипа на Сдружение „ Академия за просвета, просвета и обществена отговорност “ и шеф на Комплекса за обществени услуги.

 

„ Сдружението пое уговорката към двата дневни центъра, откакто Община Пловдив сполучливо завърши план за деинституционализация за деца и младежи. От октомври 2023г. развиваме активност. По-голямата част от потребителите ни са с аутизъм, работим интензивно и с генетичен синдром, както и с умствена назадничавост. Екипът ни от експерти ползва профилирани общодостъпни обществени услуги, тъй като една от задачите ни е да обогатяваме знанията и уменията на нашите експерти “, споделя Томовска.

Работата не е лесна, само че в двата центъра работи екип от специалисти – психолози, логопеди, специфични педагози и други подкрепящи активността експерти, терапевти и чиновници. Всички те си сътрудничат пи даване на цялост от психични, логопедични, педагогичен и обществени похвати, с цел да изградят у потребителите си умения за обществено взаимоотношение и приобщаване.


„ Прилагаме разнообразни подходи, които са потвърдени в терапевтирането на деца и възрастни с сходни положения. Нашата работа се насочва напълно към това да работим със съществуващите дефицитите, като ги приспособим за социума – да им дадем умения и убеденост да се оправят с това, което ги чака отвън профилираната среда “, разяснява още шефът.

Услугата дава консултиране и грижа и за фамилиите на хора с увреждания. „ Предоставяме и полудневна грижа, най-често при децата с увреждания. Това е времето, в което те получават поддръжка, поощряване и отработване на съществуващи дефицити в развиването си. През това време родителите също биват подкрепени, с цел да извърнат внимание на себе си. След всеки престой на децата на тях се дава консултация за повишение на уменията и на самите родители, с цел да пренесат работата на екипа от експерти в домашна среда “, добавя Томовска.

   

Бъдещи интензивности

На 21 и 22 юни следва провеждането на фестивал за глухи и чаващи „ Общуване без граници “. Той ще се организира в границите на комплекса на ул. „ Димитър Цончев “ 11, до главната постройка на Центъра за поддръжка на лица с увреждания. В богата двудневна стратегия са планувани голям брой интензивности за посетителите – като артбазар, уъркшопи, образования, литературно четени и други.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР