Интеграцията е единственото трайно решение за бежанците, получили убежище и

...
Интеграцията е единственото трайно решение за бежанците, получили убежище и
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Интеграцията е единственото трайно решение за бежанците

Интеграцията е единственото трайно решение за бежанците , получили леговище и интернационална протекция в България. От значително значение за пълноправното включване на тази група от обществото е да им бъдат предоставени съответни ограничения за достъп до обучение, претовареност, признание на квалификацията, опазване на здравето, обществено подкрепяне, жилищно настаняване “. Това съобщи министърът на труда и обществената политика  Иванка Шалапатова  по време на общественото събитие „ България на Глобалния конгрес за бежанците ", проведено от Министерството на външните работи на Република България, Върховният комисариат за бежанциите на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) и Посолството на Швейцария в България. Тя означи, че процесът е комплициран и включва разнообразни правни, стопански, обществени и културни аспекти.

Министър Шалапатова представи  съответни ангажименти  от страна на Министерството на труда и обществената политика (МТСП), които ще бъдат декларирани и на идния Глобален конгрес за бежанците в Женева, Швейцария в средата на декември. Сред тях е отговорността за улеснение на социално-икономическата интеграция на бежанците и помощ за включването им в претовареност. Тя постанова използване на приспособени политики и ограничения, в които са включени образования по български език, образуване на специфични осведомителни срещи с дирекциите " Бюро по труда ", осъществяване на трудови тържища за бежанци, валидиране на професионалните познания, умения и компетентности на бежанците и други.

Иванка Шалапатова означи създадената Програма за претовареност и образование на бежанци, която е ориентирана към безработни, придобили статут на емигрант или филантропичен статут. Тя напомни, че България дава опция на бежанците за достъп до обществени услуги и обществени помощи по силата на Закона за общественото подкрепяне и Закона за обществените услуги. Прилагат се и специфични ограничения според Закона за протекция на детето, като непридружените деца се смятат за деца в риск.

Вторият ангажимент на МТСП, върху който министър Шалапатова обърна внимание, е обвързван с  повишението на осведомеността и приемането на бежанците  във всички сфери на публичния живот и използването на професионален метод, учреден на правата на индивида. Според нея основно за реализирането на тези цели ще бъде съдействието сред държавните институции, неправителствения бранш и всички заинтригувани страни.

„ Със своите познания, умения и просвета бежанците у нас способстват както за националната стопанска система, по този начин и за развиването на обществото, в което са намерили протекция и поддръжка “, уточни министърът. Тя добави, че като част от интернационалната общественост, всяко общество има както общи отговорности, по този начин и общи права и цели - за мир, обществена правдивост и заслужен труд за всички, без изключение и в духа на правилото " никой да не бъде зарязан ".
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР