Инсултът е един от най-честите здравословни бичове на съвремието ни

...
Инсултът е един от най-честите здравословни бичове на съвремието ни
Коментари Харесай

12 неща, които ни пазят от инсулт

Инсултът е един от най-честите здравословни бичове на съвремието ни и проучванията демонстрират, че това значително се дължи на напрежението и натоварването, които ни заобикалят.

Лекари са пресметнали, че инсултите изпреварват инфарктите и всеки 5-ти инсулт е провокиран от кръвоизлив в мозъка при пръсване на кръвоносен съд.

“Ако човек от самото начало поема в себе си прекомерно доста информация; в случай че изпитва прочувствено и физическо натоварване - да вземем за пример работи доста, а спи малко, диша нечист въздух и не се храни постоянно, тогава мозъкът не получава задоволително О2 и хранителни субстанции или бързо ги изразходва ", изясняват психолози, написа уеб сайтът Zdrave.to.

Какво да предприемем, с цел да преустановим изтощаването на мозъка?

1. Не допускайте да стигнете до изтощеност

Мозъкът няма рецептори на болката. Колкото сила си “поиска”, толкоз ще му даде организмът, даже това да е в ущърб на другите органи. В положение на изтощеност и безсилие могат да зародят виртуални болки, дискомфорт, влошено положение. Човекът може да върви по доктори, само че проучванията му ще бъдат естествени. След известно време, в случай че мозъкът не се възвърне, заболяването се демонстрира с клинични признаци. Ако забележите у себе си признаци на изтощеност, намалете натоварването и си дайте отмора.

Признаците на изтощеност:

- Влошаване на зрението.
- Губи се концентрацията на внимание.
- Възникват неточности в решаването на логичен задания.
- Човек губи способността да вижда и управлява посредством вътрешни облици.

Можете да си извършите следния тест, с цел да ревизирате положението си. Облегнете се на облегалката на стола и пробвайте да си визиите пъстър облик. Ако обликът е черно-бял и не успявате да го докарате до пъстър със силата на волята, или пък изобщо нищо не можете да си визиите, значи мозъкът ви е изнемощял и отпаднал.

2. Избягвайте продължителното монотонно натоварване
Например дълго време се взирате в екрана на преносимия компютър или смарт телефона си. Защо не би трябвало дълго време да работите на компютъра, без спиране? Защото еднообразната поза пред компютъра може да провокира нараснал тонус в шийния отдел на гръбначния дирек и да ви докара до такава степен, че в мозъка да стартира да постъпва по-малко О2. Възниква резултатът на преумората. Навлизайки и потапяйки се в осведомителния поток, бродейки по обществени мрежи и уеб сайтове, човек престава да управлява себе си. И след известно време към този момент не той управлява компютъра, а машината стартира да управлява него. Възниква хипнотичният резултат на претоварване на зрителния канал. Затова си поставете ясни времеви рамки, по кое време е нужно да се откъснете от екрана и да се захванете с нещо друго - друго и разтоварващо.

3. Важно е на каква възглавница спите
Ако възглавницата притиска шията, заран човек се разсънва не отпочинал, а отново изтощен. Неудобното състояние по време на сън води до прилепяне на кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с О2. Така той стартира да страда и през нощта. Ако това продължава с години, може да докара до утежняване на мозъчната функционалност.

4. Престанете да вярвате в това, че съществува „ тичане за здраве”
Бягането е хипоскично натоварване (кислороден глад). Когато човек бяга, поражда учестено дишане, въглеродният двуокис не може в цялостен размер да се изхвърли от организма, в противен случай, той се натрупва, а кислородът постъпва в по-малки количества. Мозъкът “гори” без О2. Имайте поради, че единствено организмът на спортистите се приспособява към такива натоварвания. За всички останали се предлага не тичане за здраве, а вървене. Или в случай че бягате, то дано е в такова движение, което разрешава умерено да разговаряте с индивида до вас - ваш сътрудник, другар, с който дружно упражнявате в парка.

5. Не „ зацикляйте “ на отрицателните страсти
Отрицателните страсти лишават най-вече сила от мозъка. Колкото повече се самоизмъчвате и още веднъж, и още веднъж преживявате неприятното събитие, водейки вътре в себе си неволен разговор, толкоз по-силно се подлагате на риск от психосоматично заболяване: отрицателните мисли в последна сметка ще провокират действително заболяване.

Препоръката: настройте себе си по следния метод: “Да, това, което ми се случи, е неприятно. Да, аз не мога да трансформира събитията, което значи, че би трябвало да трансформира отношението си към това събитие”. Дори заемането на неутрално отношение отново е положително, тъй като по този начин ще превключите на позитивна информация.

6. Не се опитвайте постоянно и всичко да държите под надзор
Това е капан. Повишеният надзор “изяжда” доста сила, по-късно намалява концентрацията и човек бързо се преуморява, без самичък да забележи това. А резултатът е тъкмо противоположен - всичко излиза отдолу под контрола ви. Понякога просто е наложително, постанова се да се отпуснете и да наблюдавате събитията. И да контролирате единствено тогава, когато това е належащо.

7. Не се дръжте като „ енергиен вампир”
Всички стресове и депресията незабавно се предават на околните ви хора, на тези, с които живеете или работите дружно. Дори има подобен израз - “психологическо заразяване на местността”. Ако някой от членовете на фамилията постоянно “пръска” негатив (например получен на работа) върху околните си, единствено и единствено самият той да се почувства по-добре, да се възвърне, с времето мозъкът на този човек, както и здравето му, също могат да пострадат.

8. Научете каква храна е нужна за мозъка ви
Храната за мозъка - ядки, сушени плодове и впрочем потребни въглехидрати. Те дават нужната сила на мозъка.

9. Не гледайте вечерно време страшни филми
Концентрацията на внимание по време на сън “хвърчи” по тези неврончета, които се назовават “оперативна памет”. Това, което последно е “влетяло” в съзнанието, тъкмо то ще се възпроизведе. Ето затова на децата преди сън би трябвало да им се четат хубави приказки, с положителни герои. Преди да вземете книжката в ръце, убедете се, че там никой никого няма да изяде, да похити и така нататък Страшното наличие в една брошура, в един филм ускорява тревогата и покачва разноските на сила в мозъка.

10. Обръщайте внимание на наличието, на информацията във филмите
Особено, в случай че тези филми ги гледат децата. Определени честоти могат да провокират превъзбуждане на детето. Ако фрагментите мигат доста бързо, в случай че филмчето е прекомерно цветно, мигащо, дразнещо, в случай че звучи нападателна музика, мозъкът влиза в положение на превъзбуждане. А по-късно и угнетяване. Така мозъчната функционалност се изтощава. Т.е., тв приемникът или смарт телефонът може да се трансфорат в уред за аудиовизуална стимулация. Ако детето ви обича сходни филмчета, добре е да ги дозирате.

11. Контролирайте положението на мозъка си благодарение на невроприбори
Отдавна хората имат в домовете си апарати за премерване на кръвната захар и на кръвното налягане. Защо да не се замислим и за мозъка? В Китай в някои учебни заведения класните стаи са оборудвани с битови енцефалограми, с цел да наблюдават по кое време учениците влизат в положение на изтощеност. И тогава вършат отмора.

12. Научете се да се отпускате и в точния момент да се отърсвате от напрежението
Може и е желателно да се обучите на медитация, както и да приемате домашни средства от вида на топла вана, успокоителен чай, приятна музика и т.н.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР