Инсулт на 32 години - това е преживяла Андреа Зюс

...
Инсулт на 32 години - това е преживяла Андреа Зюс
Коментари Харесай

Инсулт на 32 години: историята на Андреа


Инсулт на 32 години - това е претърпяла Андреа Зюс преди пет години. Оттогава младата жена живее с следствията от това рисково заболяване. Защо и младежи получават мозъчен удар, какви са аргументите и предвестниците?

Андреа Зюс

Пет години са минали от деня, в който на Андреа Зюс ненадейно ѝ причернява пред очите. Тогава тя взема решение, че това се дължи на някакъв проблем с кръвообращението, който бързо ще отмине. Само едно нещо не е предполагала младата жена, която малко преди този момент е взела участие в маратонско тичане, родила е първото си дете, а физически е била в отлична форма: че е може да се стигне до увреждания на мозъчните функционалности.

Все повече инсулти в млада възраст

На 32-годишна възраст Андреа е получила по този начин наречения ювенилен инсулт - мозъчен удар в млада възраст. Обикновено той се демонстрира при хора на възраст сред 18 и 40 години.

От години броят на мозъчните инсулти в млада възраст непрекъснато нараства. В Германия да вземем за пример към 15 % от всички инсулти са при хора под 55 години. Според.
 Графика, която демонстрира какъв е рискът от инсулт при дамите и при мъжете
Графиката демонстрира какъв е рискът от инсулт при дамите и при мъжете

в международен мащаб 16 на 100 от всички инсулти засягат хора на възраст сред 15 и 49 години. А във възрастовата група до 35 години исхемичен инсулт получават повече дами, в сравнение с мъже - разликата тук е цели 44%. И при другите типове инсулт, да вземем за пример при хеморагичния, дамите са повече наранени от мъжете.
Редакцията предлага
Последиците: да започнеш всичко изначало

" Всичко стартира от нулата " - по този начин Андреа разказва времето след прекарания от нея инсулт. Трудно произнасяла думите, не запомнила напълно правописа и граматиката. Заради инсулта изгубила и възприятието си за ориентировка. " Бях с супермаркета и желаех да си купя сок, когато внезапно ми стана ясно, че нито знам накъде съм се запътила, нито знам от кое място пристигам ", спомня си Андреа.

И през днешния ден тя живее с следствията от прекарания инсулт: към момента, прекарали инсулт. Освен това се бори с разнообразни когнитивни проблеми и към този момент не е в положение да спортува по този начин, както преди болестта.

Причините не са до дъно изяснени

Най-общо се счита, че при хората с наднормено тегло рискът от инсулт е по-висок. Други фактори са пушенето и потреблението на алкохол, по-високото кръвно налягане и диабетът. при дамите и мъжете, страдащи от мигрена с аура, рискът да получат инсулт е 2,5 пъти по-висок. Има и други рискови фактори, изключително при дамите. Такива са да вземем за пример някои разстройства в сърдечната активност, както и приемането на противозачатъчни хапчета.

Андреа обаче, която преди инсулта е била в отлична форма, и до през днешния ден не знае каква е повода за връхлетялото я заболяване. Нейният случай не е изключение: както прецизира доктор Ханс Йоахим декор Бюдинген от Центъра по неврология в Равенсбург, при към 30 на 100 от пациентите с инсулт повода за болестта не може да бъде открита.

Възстановяването е сложен развой

Макар да става дума за тежко заболяване, при младежите несъмнено има положителни шансове за цялостно възобновяване и завръщане към естествения живот, споделя доктор Ханс Йоахим декор Бюдинген: " Човешкият мозък е еластичен. А това значи, че има късмет изгубените функционалности да бъдат възобновени отчасти или дори изцяло. "

Според, 11 % от младите пациенти остават със съществени увреждания след прекаран исхемичен инсулт.

Андреа Зюс се счита за изключение от тази статистика. И до през днешния ден младата жена организира два пъти седмично физиотерапия, един път в седмицата посещава и логопед. А в това време е приключила следването си и чака второто си дете.

*****

Вижте и това видео:
Анна - българската ледена кралица
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР