Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва

...
Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва
Коментари Харесай

Недостиг на инсулин в аптеките, болните си го купуват от Фейсбук

Инсулин за диабет вид 1 липсва в аптечната мрежа, демонстрира инспекция на bTV. 

Болните си набавят лекарството от обществените мрежи, вместо от аптеките. 

Медикаментът е привършен в комерсиалната мрежа от няколко седмици. Причината - закъснение в доставките. 

След питане на bTV Националната здравноосигурителна каса стартира инспекция за неналичието на медикамента. 

Ивелин страда от диабет тип 1 от две години и половина. Нуждае се от инсулин, с цел да може да поддържа равнището на кръвната си захар в норма. От няколко седмици обаче има липса в аптечната мрежа.

“Преди три седмици започнах търсене на инсулина, обиколих към 10 аптеки в София, само че на никое място не можах да го открия. Имаме група във Facebook за диабетици, там има услужливи хора, които в случай че имат допълнително дават на други. Обяснение от на никое място не получавам, единствено ми споделят, че го няма в наличност в аптеките, също и в складовете в аптеките ”, споделя Ивелин Синигеров. 

След питане на bTV Националната здравноосигурителна каса стартира инспекция по случая. От отговора им излиза наяве, че има закъснение в доставката на продукта. 

“Доставката се чака да дойде в България на 16 декември 2022 година и ще бъде разпределена към търговците на едро с медикаменти още в същия ден ”, оповестяват от НЗОК.

Ендокринолози твърдят, че в такива обстановки пациентите могат да употребяват аналогови инсулини. Това обаче е допустимо единствено след наставление от доктор. 

“Реална заплаха от промяна на инсулина няма, стига да е съветвано с доктор. Проблемът е единствено, в случай че се спре инсулинът. В случаи, че е привършен инсулинът и не го намират, пациентите би трябвало да отидат при наблюдаващия ендокринолог ”, съобщи доктор Цветан Гатев, ендокринолог в УМБАЛ " Александровска ". 

От Министерството на здравеопазването потвърдиха за bTV, че до дни се чакат нови доставки и прибавиха, че до 15 декември медикаментът е неразрешен за експорт от страната.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР