Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са открили следи

...
Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са открили следи
Коментари Харесай

Сензационно откритие на Марс

Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са разкрили следи от солна киселина в атмосферата на Марс. Предполага се, че тя се е появила там заради взаимоотношението на частици сол, вода и слънчева светлина в горните пластове на атмосферата на планетата. Това описа основният експерт на Отдела по планетарна физика на Института за галактически проучвания на Руската академия на науките Александър Трохимовски, написа ТАСС.

" Търсенето на солна киселина беше една от главните задания на задачата. Нейните пари участват в земната атмосфера, където попадат вследствие на вулканични изригвания. В почвата на Марс, както към този момент знаем от резултатите от работата на роверите, има огромен брой перхлорати, само че евентуално свързани следи хлор и солна киселина в атмосферата на Марс в никакъв случай не са били откривани до момента “, сподели ученият по време на тирада на XI Московски интернационален симпозиум за проучване на Слънчевата система.

Мисията ExoMars-TGO изследва атмосферата на Марс в продължение на три години, измервайки концентрациите на разнообразни газове. Една от главните задания е да се пресметна концентрацията на метан в атмосферата на Марс и да се намерят вероятни източници на този газ. През първата година от употребата уредите ExoMars-TGO не записаха никакви следи от метан в атмосферата на Марс. В същото време датчиците на марсохода Curiosity записаха изпускане на метан в кратера Гейл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР