Инструкции със стъпките, които небитовите потребители на електроенергия трябва да

...
Инструкции със стъпките, които небитовите потребители на електроенергия трябва да
Коментари Харесай

Голямата миграция на 300 хил. фирми към свободния пазар на ток

Инструкции със стъпките, които небитовите консуматори на електрическа енергия би трябвало да подхващат, поради извеждането им на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 година и с цел да не заплащат скъпи сметки, разгласява в петък Министерството на енергетиката.

Целта е към 300 хиляди компании, които са наранени от поправките в Закона за енергетиката, признати под натиска на Европейската комисия за освобождението на електроенергийния пазар, което България бави от години и е последната страна член, която още не е с изцяло пазарни цени на тока.

Битовите клиенти към този момент остават на предпазения пазар , където цените се дефинират от комисията за енергийно и водно контролиране. Предвижда се те също да би трябвало да си търсят търговци на ток, само че извеждането им ще стане на два стадия – до 2023 и 2025 година, какъвто ангажимент е поела България пред Европейската комисия.

Засегнатите от смяната клиенти би трябвало да получат до 26 юли съобщение от всяко от електроснабдителните сдружения - " ЧЕЗ Електро България ", " ЕВН България Електроснабдяване ", " Енерго-Про Продажби " и " ЕСП Златни пясъци ", че ще им бъде спряно от 1 октомври 2020 година електрозахранването. Отделно тези сдружения би трябвало да разгласяват в същия период на уеб страниците си лист с потребителите си, които са длъжни да си намерят търговец на ток.

Това значи, че тези 300 хиляди клиенти би трябвало да стартират да си търсят търговци, а компаниите, които са длъжни да разгласят публични поръчки да сторят това. Срокът за сключването на контракти за доставка на електрическа енергия би трябвало да завърши до 30 септември . Месец по-рано енергийният регулатор би трябвало да е одобрил пример на типовия контракт, с който да се уреждат изискванията за доставка на електрическа сила в интервала 1 октомври 2020 – 1 юли 2021 година на компаниите, които не са си намерили свободен търговец. Ако нямат контракт, те автоматизирано ще бъдат трансферирани от публичния снабдител, към който са, на търговеца на ток на същата компания и ще се подписа този стандартизиран контракт. Целта му е да се обезпечи временен интервал, с цел да не отидат потребителите непосредствено на снабдител от последна инстанция, цъдето цените са много по-високи от тези на борсата за ток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР