Институцията регистрира бум в разплащанията с дигитализирани карти и използваемостта

...
Институцията регистрира бум в разплащанията с дигитализирани карти и използваемостта
Коментари Харесай

Пощенска банка отчита ръст от 40% в обема на онлайн покупките с дебитни и кредитни карти през 2022 г.


Институцията записва взрив в разплащанията с цифровизирани карти и използваемостта на мобилния портфейл ONE wallet by Postbank

Безналичните разплащания не престават своята възходяща наклонност, това демонстрират последните данни на Пощенска банка за потребителските привички при извършване на покупки през 2022 година Анализът на институцията удостоверява, че хората от ден на ден избират да употребяват картите си при заплащане на артикули и услуги, вместо пари в брой, като делът на покупките по отношение на тегленията на пари в брой с дебитни карти се усилва с 14%. През последните 12 месеца общият размер на онлайн покупките, които клиентите на кредитната институция са направили със своите дебитни и кредитни карти, бележи впечатляващ растеж от 40%.

Данните на Пощенска банка сочат още, че вследствие на дейния обществен живот и желанието за повече занимания след пандемията, клиентите са употребявали още по-интензивно своите кредитни карти за развлечения, визити в заведения за хранене и други занимания през свободното време – делът на тези заплащания се усилва с 23% по отношение на 2021 година Нараства ползата и към разплащанията с цифровия портфейл ONE wallet by Postbank, с помощта на бързината и удобството, които приложението обезпечава. Плащането с ONE wallet е бързо, единствено с приближаване на мобилния телефон до ПОС терминала, без нужда от картова пластика или въвеждане на ПИН код на картата. През 2022 година размерът на покупките, направени с цифровизирана в мобилния портфейл дебитна или кредитна карта, доближава 80 млн. лв.. Само за една година броят преводи с цифровизирани карти се е нараснал петорно, а броят консуматори на ONE wallet by Postbank – повече от 2 пъти.

Използването на кредитни карти става все по-популярно измежду потребителите освен поради удобството, бързината и сигурността, само че и с помощта на множеството спомагателни преимущества, които носят на притежателите си. С кредитните карти на Пощенска банка клиентите получават дълъг безлихвен гратисен интервал, безвъзмездна застраховка при пътешестване в чужбина, редица привилегии при пътешестване за някои типове карти, както и награди до 1 000 лева годишно по програмата за преданост MyRewards (Моите награди). Данните от разбора на Пощенска банка означават растеж от 41% при размера покупки с дебитни и кредитни карти, което демонстрира, че потребителите правят оценка високо преимуществата и сигурността на разплащанията с карти, както и целенасочените начинания, които институцията осъществя за поощряване потреблението им – отстъпки при избрани търговци, разсрочване на покупки и регулярни акции с атрактивни награди. Чувствително нараства и делът на цената на покупките в чужбина с кредитни карти, като нарастването е съвсем 80% на годишна база и делът им доближава 36%.

Друг факт от статистиката на кредитната институция е, че покупките, направени в огромните вериги супермаркети и хранителни магазини, резервират максимален дял в общия размер покупки с карти, като за 2022 година той е 30%. Особено интензивно клиентите на банката са употребявали своите карти и тук-там, на които са имали опция да се забавляват и да прекарват прелестно свободното си време, посещавайки заведения за хранене, заведения и питейни заведения, като делът на броя преводи в тези обекти нараства от 10% на 12% при дебитни карти и надлежно от 13% на 16% при кредитни карти по отношение на данните за 2021 година

Затвърждава се наклонността потребителите все по-често да употребяват своите дебитни и кредитни карти при заплащането на битовите си сметки онлайн. Удобството на този метод на заплащане е несъмнено, а през цифровото и мобилно банкиране на банката то е и гратис при потребление на кредитна карта, а като бонус клиентите събират и точки по програмата за преданост „ Моите награди “.

Анализът на банката регистрира още, че междинната възраст на клиентите, пазаруващи онлайн, е 40 години, като 52% от потребителите са мъже, а 48% са дами. Голяма част от картодържателите, които употребяват най-активно своите карти за разплащания, са съсредоточени най-вече в огромните градове, както следва – София с 49%, Пловдив със 7%, Варна със 7%, Бургас с 4% и Русе с 2%.

„ За поредна година систематизираните ни данни удостоверяват международните трендове в потребителските привички и на българския пазар. За 2022 година отчитаме извънреден растеж на клиентите, които интензивно са употребявали своите карти на ежедневна база и са заложили напълно на удобствата и изгодите, които получават с тях. С възходящия интерес към безконтактните разплащания, цифровите модели на банкиране и желанието към стилни и съвременни дизайни на физическите пластики на банковите карти, в Пощенска банка продължаваме да вкарваме нововъведения при разплащанията, с цел да отговорим на новите упования на потребителите. През миналата 2022 година разработихме новаторски дизайн за своите дебитни карти. Предложихме и по-дълга годност на пластиките от 3 на 5 години в унисон с нашата ESG политика, което по едно и също време икономисва времето на нашите клиенти, само че и обилни запаси в природата. Опцията за цифрово сключване на документи за издаване на карти също оказа удобно влияние върху цялостната статистика. Разширяването на мрежата ни от клонове с опцията за моментно издаване на карти донесе добавена стойност и беше припозната незабавно като по-добрата опция от клиентите “, разясняват от Пощенска банка.

Стратегията за цифровизация и предложение на устойчиви финансови решения на Пощенска банка през миналата година сложи специфичен фокус и върху новаторския мобилен портфейл ONE wallet by Postbank, който към този момент е наличен и за консуматори, които не са клиенти на банката. Освен безконтактно заплащане с мобилен телефон, приложението предлага редица потребни функционалности. При регистрация в приложението се издава изцяло безвъзмездна цифрова карта, която е най-екологичният платежен инструмент, защото не се създава физическа пластика, което икономисва логистиката, както и отпечатването на спомагателни документи, свързани с нея. Потребителите могат също да вършат преводи към сметки в страната и да ръководят всички карти, издадени от банката – блокиране/отблокиране, ограничение на покупки, тегления или онлайн заплащания, както и на потреблението на картата в избрани райони. Апликацията дава сигурност на клиентите и удобството сами да управляват картите си, гратис и без нужда от посещаване на банков офис или позвъняване в Кол центъра.

През 2022 година първата в България железна кредитна карта Mastercard UNIVERSE, издадена от Пощенска банка – завоюва влиятелно отличие в миналогодишното издание на състезанието Elan Awards 2021 към Международната асоциация на производителите на карти (ICMA). Наградата е в категорията Environmentally Friendly Cards/ „ Екологични карти “ и е самопризнание за нововъведенията в дизайна, екологичния метод и ангажимент на институцията при основаването на специфичното платежно средство от ново потомство. Този уникален артикул в портфолиото на Пощенска банка се радва на мощен интерес и единствено за две години от излизането му на пазара, институцията към този момент има над 50% дял в сегмента на най-високия клас банкови карти в страната.

Пощенска банка разполага с богато портфолио от съвременни и новаторски артикули и услуги, които дават добавена стойност на клиентите. Те са част от дълготрайната ѝ тактика за развиване на цифрови решения и новаторски канали на банкиране за улеснение на потребителите. Повече информация за цялата гама от финансови решения, може да бъде открита на, както и във всеки един от центровете на банката в страната.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР