Институциите в Северна Македония трябва да докажат с резултати, че

...
Институциите в Северна Македония трябва да докажат с резултати, че
Коментари Харесай

Радев към Макрон: Северна Македония да докаже с резултати, че иска да е в ЕС

Институциите в Северна Македония би трябвало да потвърдят с резултати, че в действителност се стремят към европейска интеграция. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон, оповестиха от прессекретариата на президента. Разговорът, който се организира през днешния ден, идва на фона следващото напрежение сред Скопие и София, подбудено от насилието над македонеца с българско съзнание - Християн Пендиков в Охрид.

Еманюел Макрон предишното лято изигра основна роля със своето предложение България да смъкна ветото върху участието на Северна Македония в Европейския съюз.

Поредната антибългарска акция в РСМ, довела до редица закононарушения от ненавист – палеж и пукотевица против български културни клубове, както и принуждение над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, е подчертал още българският президент пред френския си сътрудник.

Радев е напомнил още, че както България, по този начин и РСМ, са приели препоръчаната в границите на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е наложителна стъпка преди началото на преговорния развой.

Наблюдаваме неявяване на политическа воля за промени и смяна на конституцията, а вместо това в страната се води следващата антибългарска акция , е показал Радев.

По време на срещата президентът Радев е изразил интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съдружници като краткотрайно решение за обезпечаване на отбраната на българското въздушно пространство до приемането на ескадрилата F-16.
 
Присъединяването на България към Шенген и вероятните подходи за реализиране на това, също е бил акцент на срещата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР