Институциите в Северна Македония, които не използват албански език, ще

...
Институциите в Северна Македония, които не използват албански език, ще
Коментари Харесай

До 5 000 евро глоба за институциите в Северна Македония, ако не ползват албански

Институциите в Северна Македония, които не употребяват албански език, ще бъдат глобявани с 4000 до 5000 евро, планува законопроект за държавния инспекторат за приложимост на езиците, който беше признат през вчерашния ден от държавното управление, съобщи Танюг.

Основната задача на инспектората ще бъде надзор за формалната приложимост на албанския език на цялата територия на страната, както е планувано в признатия наскоро закон за езиците.

Според новия законопроект органите на държавната власт, централните институции, държавните предприятия, организации, дирекции, институции и организации, комисии и юридически лица ще би трябвало да платят от 4 до 5 хиляди евро, в случай че нарушат закона за приложимост на езиците.

Глобата за отговорно служебно лице ще бъде 30 % от санкцията, наложена на институцията.

Законът за езиците провокира многочислени реакции точно поради наредбите, предвиждащи приложимост на албански език в институциите на цялата територия на страната, въпреки че албанското малцинство е концентрирано основно в северозападните елементи на страната.

Опозицията твърдеше, че това е "скъп и муден " закон, който не отразява действителното състояние и ще сътвори нови големи разноски в държавния бюджет.

От друга страна, управляващите опазиха закона с изказванието, че това е крачка напред в основаването на "едно общество за всички ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР