Институциите в България да работят в синхрон - за това

...
Институциите в България да работят в синхрон - за това
Коментари Харесай

Гешев призова институциите да работят в синхрон

Институциите в България да работят в синхрон - за това прикани в Стара Загора основният прокурор Иван Гешев. Той бе в града, с цел да се срещне с близки на потърпевшите в една от злополуките, при която 18-годишен водач опустоши три девойки от тротоар в Стара Загора.

Прокурор номер 1 на България е разговарял с околните на потърпевшите. Уверил ги е, че по никакъв метод няма да се допусне върху следствието да повлияят локални ползи.

Главният прокурор заяви, че е изпратил покана към Министерство на вътрешните работи и ДАНС за образуването на взаимни щабове за работа против пазаруването на гласове за идните избори.

По думите му, такива щабове били традиция в последните 10 години и имали сполучлива активност. На въпрос дали към този момент има сигнали за търговия с избор, Иван Гешев разяснява, че в прокуратурата към този момент няма данни за сходни закононарушения, само че не изключи сигнали да са постъпили към Министерство на вътрешните работи.

„ Само с взаимоотношението може да се реализира постоянен резултат. Напрежението сред институциите, убеждавам ви, това не е от Прокуратурата, ние желаеме да работим, по тази причина каним ДАНС и нашите сътрудници да образуваме подобен щаб, такива щабове по места, това е методът - съгласуваност и синхрон “, съобщи Иван Гешев.

По отношение на предприемача Николай Банев, който осъди България в Европейския съд поради изявление на основния прокурор, Гешев разяснява, че отговорните употребяват всевъзможни практики, с цел да се защитят, само че това не трансформира наказателната им отговорност.

“Става въпрос за три-четири думи, казани на брифинг. Едната от тях бе обезкостяване. Можете да питате хората в Троян или в Девня, където има фабрики, какви тъкмо думи биха употребили”, сподели Гешев.

В Стара Загора Гешев бе сбит по случая с досиетата “Пандора”. Той отхвърли да разяснява декларираното от президента Румен Радев, че непознатите служби очевидно знаят повече за дейностите на уличените в опит за укриване на имущество посредством офшорни компании български политици.

В сегашната обстановка няма да разясня политически мнения, акцентира Гешев.

По случая с двойното поданство на Кирил Петков, основният прокурор съобщи единствено, че като правист има мнение по проблема, само че като основен прокурор няма да го оповести. Защото сходно обявяване би могло да се изтълкува като вмешателство в активността на някой наблюдаващ прокурор, който работи по проблема. Гешев изрази увереност, че способените институции вършат всичко належащо по случая.

Главният прокурор апелира пред Конституционния съд наредбата, в която се трансферират дълготрайни материални активи на Бюрото за следствие към Министерството на правораздаването.

„ Според нас тази разпоредба е противоконституционна, навлиза се съществено в пълномощията на други институции, в които Народното събрание няма право да влиза. Първото ни съображение е, че това доста нарушава правилото на разделяне на управляващите - т.е. парцел, който е предоставен на Висшия правосъден съвет и се ръководи от Съдебната власт, се лишава от основния прокурор. Сега, извинявайте, но на следващия ден някой може тази Съдебна палата по закон да я вземе и да направи каквото желае вътре, т.е. да не е Съдебна палата “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР