Институциите се готвят за времето след края на третата гръцка

...
Институциите се готвят за времето след края на третата гръцка
Коментари Харесай

Гърция може да остане под надзор и след последната спасителна програма

Институциите се готвят за времето след края на третата гръцка избавителна стратегия и в тази тенденция те преглеждат и опцията за надзорна рамка на Гърция, тъй че да бъде обезпечено използването на промените от нейното държавно управление.

Макар че към момента не е обяснен въпросът по какъв път ще върви Гърция след края на третата избавителна стратегия, към този момент е в ход спор - на импровизирано равнище към този момент в европейските столици - по отношение на рамката, по която ще продължат да се движат връзките сред Атина и нейните кредитори след август 2018 година, когато изтича срокът на програмата. Според осведомени източници този спор се води на академично равнище, като задачата му е да бъде готова почвата за присъединяване на институциите в този контрол.

От институциите споделят, че повода, заради която се изследва такава опция за нова институционална надзорна рамка, се свежда до обстоятелството, че казусът с Гърция е неповторим, защото програмата би трябвало да продължи доста години, до 2060 година, а сумата от заемите е голяма. С други думи това, което е било годно за други страни в развой на избавяне, може би не е задоволително за Гърция.

План Б?

Все още обаче нищо не е решено, само че се разискват възможни разновидности и сюжети. Един от тях планува основаването на нова надзорна рамка, която безусловно да фотографира процесите в Гърция, най-малко на този стадий. В бъдеще сходна рамка може да бъде употребена и за други страни, в случай че се окажат в такава обстановка, споделят същите източници. Целта на една такава рамка е да бъде обезпечена реализацията на обособени промени, като да вземем за пример тази, обвързвана с ограничението на " неприятните заеми ", допълват източниците.

Сред обсъжданите хрумвания е и тази, обвързвана с облекчаването на гръцкия дълг посредством използването на промените.
По този метод в случай че Гърция не приложи промените, страната няма да се възползва от ограниченията за облекчение на нейния дълг. Като такива се спрягат ограниченията, които биха могли да се сведат до връщане на облагите от гръцки облигации на ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната.

Освен този механизъм, по отношение на Гърция сигурно ще бъдат приложени и ограничения, годни за страните след приключване на техните избавителни стратегии.

Нов меморандум

Възможно е Гърция да бъде сложена и под някаква друга форма на надзор и за страната да има нов меморандум, в случай че е належащо излизането от сегашната стратегия да бъде съпроводено от някаква друга нова форма на поддръжка (например, от една " подсилена кредитна линия " от Европейския стабилизационен механизъм) за обезпечаване на достъп до пазарите.

В подобен случай разпоредбите плануват на всеки три месеца страната да бъде проверявана. Премиерът Алексис Ципрас разгласи на демонстрация на сп. " Икономист " предходната седмица, че Гърция ще излезе от настоящия меморандум без да е нужна кредитна линия за поддръжка. Но институциите имат вяра, че Гърция обезателно ще има потребност от някаква форма на спомагателна поддръжка от страна на ЕСМ, в тази ситуация даване на кредитна линия, с цел да се завърне на пазарите.

Политически наблюдаващи в Атина предходната седмица споделиха след изказванията на Ципрас, че министър председателят може би се пробва да отиде на избори следващата година след края на сегашната стратегия, без да желае поддръжка от ЕСМ, прехвърляйки топката по този метод на идващото гръцко държавно управление.

Дългоочаквана оценка

Междувременно приоритет за институциите, съгласно техните източници, е държавното управление в Атина единствено да извърши програмата. А тъкмо това чакат и пазарите, с цел да може да поддържат излизането на Гърция на тях, както стана в тази ситуация с Португалия. Те даже подсказват, че както институциите, по този начин и пазарите наблюдават всяко изказване, идващо от член на държавното управление, и ще го правят оценка, даже то да е за вътрешна политическа приложимост.

От тази позиция се чака институциите да се завърнат в Атина през септември за къса аудиенция, по време на която да изготвят третата си оценка за напредъка на гръцката стратегия.

Предполага се обаче, че правенето на тази оценка няма да стартира преди изборите в Германия на 24 септември. Източници от институциите споделят, че тази оценка най-вероятно ще завърши в края на ноември и към момента е рано да се приказва освен за нея, само че и за други такива оценки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР