Институциите не спазват неприкосновеността на личните данни. Тази позиция изявяват

...
Институциите не спазват неприкосновеността на личните данни. Тази позиция изявяват
Коментари Харесай

Демократите бранят данните ни от камерите на АПИ със законопроект

Институциите не съблюдават неприкосновеността на персоналните данни. Тази позиция изявяват от " Демократична България ". Според тях поставените от Агенция " Пътна инфраструктура " камери на основни места нарушават правата ни и са в спор със закона. Това е повода те да изпратят до Народното събрание и АПИ законопроект, които да регламентира изискванията, при които се събира и съхранява тази съгласно тях сензитивна информация.

" Демократична България " осведоми, че камерите не записват единствено информация за трафика . В формалната им позиция е записано, че от Агенция " Пътна инфраструктура " поддържат над 300 такива камери, само че те с изключение на координатите, снимат и резервират регистрационния номер , скоростта и часа на прекосяване.

 Демократите желаят самопризнание от властта за отвод от е-гласуване
Демократите желаят самопризнание от властта за отвод от е-гласуване

Има политически боязън от електронни избори

Данните от камерите се пазят безсрочно. " АПИ знае с огромна акуратност къде и по кое време сте пътували в страната с персоналния си автомобил през последните пет години ", написа в позицията на демократите. Те подчертават, че отсъства правно съображение за това и няма закон, който да разрешава на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкоз време. Тези дейности влизат в прорез с новия общ правилник за отбраната на данните (GDPR).

Опасенията на политическото съдружие са, че данните се съхраняват по метод, който не дава информация кой, по кое време и по каква причина е ги е употребявал . При възможен пробив в системата и приключване на информация, данните биха могли да станат всеобщо притежание.


" Демократична България " желае Върховен административен съд да анулира рестарта АЕЦ " Белене "

Решението е в прорез със закона и е рисково за здравето на българите

От " Демократична България " са изготвили законопроекта поради рисковете, които виждат в събирането и съхранението на информацията от камерите.

Мерките планувани в законопроекта са: ограничение и регламентиране на достъпа до събираната информация; наложително документално уведомяване на всеки жител, когато за негов автомобил е осъществено търсене в базата данни; заличаване на събраната информация не по-късно от 6 месеца след снимането.

" Демократична България " чака бърза реакция от страна на Народно събрание във връзка законопроекта им поради влезлите в действие предходната седмица промени на европейското законодателство за отбрана на персоналните данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР