Институциите и медиите мълчат по казуса с царските имоти. Това

...
Институциите и медиите мълчат по казуса с царските имоти. Това
Коментари Харесай

Адвокат Атанас Железчев: Институциите и медиите мълчат по казуса с царските имоти

Институциите и медиите мълчат по проблема с царските парцели. Това сподели в изявление за БГНЕС юрист Атанас Железчев, който в продължение на дълги години следи развиване на целия проблем и правосъдните разногласия, свързани с него.

„ Искам напряко да засегна два казуса, с които се занимават от 2003 година. Единият проблем е така наречен царски дворци, а вторият – със земите, притежавани от интендантството и предоставени на Симеон Сакскобургготски. Имам поради горите в Рила. През целия интервал, когато породи този проблем или по-точно – когато му се даде публичност, никоя от институциите не се опита да отбрани държавните ползи “, съобщи Железчев.

Той се базира на известната стенограма от диалозите сред италианския престолонаследник Виктор Емануил (братовчед на Симеон Сакскобургготски) и неговия другар Пиетропаоло Чераня, оповестена във вестник „ 24 часа “ през 2006 година. „ В тази стенограма е записано: „ Той желае да продаде парцела, който е край шосето. Аз открих покупател “. Има още едно допълнение. Този Чераня споделя: „ Той желае купувачът да внесе парите на негово име в задгранична банка, тъй като го е боязън, да не би да му ги лишават тези парцели “. Това демонстрира, че господин Сакскобургготски е издавал желанията си да продава тези парцели, за които претендира, че са негова благосъстоятелност, само че нашите институции не започнаха нищо тогава “, споделя юристът.

Той напомня, че обратно в години неведнъж е внасял сигнали до разнообразни институции, представяйки разнообразни доказателства и мнения. „ На всички мои сигнали и оферти се дава отговор официално и не от лицата, които оглавяват съответните институции, а от лица, които не носят никаква отговорност за своето мнение “, изяснява юрист Железчев. Като образец той дава негов сигнал, адресиран до министъра на районното развиване и благоустройството, само че вместо от него, получава отговор от основния секретар на министерството.

Особено внимание юристът обръща на проблема с двореца в село Баня, Карловско, за който той е подал сигнал до основния прокурор, с копие до министър-председателя, министъра на районното развиване и всички парламентарни групи.

„ Прави чест на основния прокурор, че е разпоредил цялата кореспонденция да бъде изпратена на Градска прокуратура по подготвеност. След като се е срещнала с материалите, градска прокуратура ги е изпратила на Специализираната прокуратура и тя към този момент ще прави своите изследвания, с цел да излезе със мнение “, изяснява юрист Железчев и напомня, че неведнъж е подавал сигнали за всички останали парцели, в това число аграрни земи.

Засега няма получен отговор, тъй като новият сигнал от юрист Железчев е изпратен напълно скоро, на 9 юли. Изясняването на този въпрос от прокуратурата има огромно значение и предвид на идния правосъден спор в Европейския съд в Страсбург. Съдът е дал инструкции и период на двете страни до 15 септември да се спогодят. „ На този съд би трябвало да бъде разяснено, че тук става въпрос за документни закононарушения, осъществени от разнообразни длъжностни лица за даване на тези парцели на Симеон Сакскобургготски “, упорства той, припомняйки, че законът за одържавяване на имуществото на някогашните царе Фердинанд, Борис и техните наследници не е анулиран.

Адвокатът припомня и различен факт – самият той приготвя законопроект за мораториум върху сечта, продажбата и разпореждането с тези парцели, който е импортиран в Народното събрание от Българска социалистическа партия. „ Като ръководител на Народното събрание тогава, професор Огнян Герджиков не позволи да се преглежда този законопроект. По-късно, когато държавното управление на Станишев беше формирано, имаше същото предложение. Но никой не предприе нищо за приемането на този законопроект. Това демонстрира, че Българска социалистическа партия са желали това единствено да виси като „ Дамоклев меч “ над главата на Симеон Сакскобургготски, с цел да знаят неговите депутати по какъв начин да гласоподават и какво отношение да имат към държавното управление на Станишев “, счита юристът.

Според него, до момента министър-председателят Бойко Борисов, в другите сформира на неговото държавно управление, също не е взел мнение по проблема. „ Причините са обясними. Министърът на районното развиване не смее да вземе мнение, тъй като обществеността вижда по какъв начин Борисов непрекъснато поддържа връзка със Симеон Сакскобургготски. Включи го даже в състава на своята делегация в Саудитска арабия “, аргументира се юристът.

Юристът разяснява и проблема с парцела в центъра на столицата, прочут като „ Царските конюшни “ и възвърнал се още веднъж в дневния ред на обществото след пожара, който пламтя в част от комплекса.

„ Много добре се знае, че преди много време тези конюшни бяха препродадени няколко пъти на разнообразни типове притежатели. Естествено те не ги купуват, с цел да ги употребяват като конюшни или музеи, а ги купуват предвид на местонахождението им. Доколкото ми е известно там е имало желание да бъде повдигнат един голям бизнес център или нещо сходно. Естествено е, че те са пречили на такива вложители и е обикновено да търсим връзката сред тях зародилия пожар “, счита юрист Железчев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР