Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

ИСА за септември: Властта е в стабилна нестабилност, има риск от непредвидими трусове

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец септември 2023 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ - СТАБИЛНА НЕСТАБИЛНОСТ

ПЪРВИТЕ СТО ДНИ НА КАБИНЕТА – ВОЙНА НА ИЗТОЩЕНИЕ С ПРЕЗИДЕНТА


ГЕРБ-СДС ЗАПОЧНА БИТКАТА ЗА СОФИЯ С НЕСТАНДАРТЕН ИЗБОР


Движение за права и свободи – КЛЮЧ КЪМ СТАБИЛНОСТТА

 

ГЛАСОВЕТЕ НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “ С ВИСОКА ЦЕНА НА БАЛОТАЖИТЕ


Българска социалистическа партия – НИНОВА СЪС СИЛНА ОПОЗИЦИОННА РЕТОРИКА

 

БЪЛГАРИЯ И ЕВРОТО – Народоосвободителна въстаническа армия ДАТА, МАЛКИ ШАНСОВЕ

Предлагаме ви обобщение от ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ:

Сглобката скърца, само че работи.


Резултатите от локалните избори ще имат тежест за момента на ротацията, когато чакаме ГЕРБ да излязат напред и да уплътнят ролята си в обединението. Не изключваме да се стигне до съдружно съглашение сред двете обединения или до промяна на министри.

 

Властта е постоянна, тъй като разчита на предвидимо болшинство в Народното събрание, главно по геополитическия вектор.

 

Искрите сред сътрудниците, политическите маневри и ултиматуми, разяснения и пояснения са поклон към твърдите ядра, които към този момент показват честност, преданост, поддръжка.

 

В България се откри постоянна неустойчивост, при която водещата в държавното управление политическа мощ – Политическа партия, губи, доверието към нея се рони и наклонността наподобява доста устойчива.


ГЕРБ излизат последователно от изолацията, Движение за права и свободи – от процеса на сатанизация, а негативите от ръководството ги поема „ Продължаваме промяната “.

 

В Народното събрание групите на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи съставляват ползите на доста необятен електорален сегмент – по този начин наречените „ жълтопаветници “ или демократичната общественост с глобалистки настроения (ПП-ДБ), жителите на регионалните градове (ГЕРБ), смесените региони с преобладаващо мюсюлманско изповедание (ДПС), и това стабилизира властта.

 

Нестабилността идва от опитите да се прокарат решения и хрумвания, лишени от всеобщо публично утвърждение.


ИСА предизвестява, че недоверието към политическата класа крие опасности за цялото общество, като попречва аргументирания разговор и проправя пътя за все по-отчетлива неустойчивост към тайни теории.


Общество, ръководено от клюки, крие в себе си риска от трус, който може да бъде предизвикан в случаен миг и от случайни ползи.


Общество, което не вижда бъдещето си, се обръща към предишното. Българското общество не съумява да затвори с консенсус нито една страница от своето минало и още веднъж и още веднъж се връща към проблематичната си далечна или по-близка история. Груба неточност на политическия ни хайлайф е да влиза навръх този спорен терен.

 

Политиката сега е реактивна, а не кохерентна. Това основава усещане за мощна динамичност, която обаче се лута в разнообразни направления.


Съхраняването на българската страна и гарантирането на нейното бъдеще минават през стабилизирането на българското общество като насочено към Запада, само че с национално виновен хайлайф, който работи за създаване на самостоятелни национални институции, на интензивно и образовано гражданско общество.


Елитът ни има задължението да сътвори чувство в доминиращ дял от българските жители, че преходът си е коствал.
Обратното крие риск от реваншизъм и разпад.

 

Излъчването на държавно управление с неоспорим евроатлантически профил сътвори чувството, че България може елементарно и бързо да получи зелена светлина за Шенген. Това се оказва заблуда. Невъзможността да реализираме тази цел и прекомерната усърдност, с която държавното управление следва евроатлантическия дневен ред, се разминават фрапантно. Това се трансформира в нарастващ проблем и за България, и за Европейския съюз. Евроскептицизмът бележи растеж.

 

България би трябвало да почита личния си избор – участието в Европейски Съюз и НАТО, само че да изисква същото и от сътрудниците.
Престараването няма да ни направи част от шенгенското пространство, само че сигурно разклаща доверието към власт, която може да съобщи и националния празник, и църквата, и историята, и паметниците.
Праволинейната верноподаническа политика е най-големият риск за държавното управление, а не резултатите от локалните избори, опозицията, митингите или моментът на ротация.


Доклад за вероятностите за разширение на Европейския съюз предлага в бъдеща Европа да има разнообразни категории членове и еволюция на Европейски Съюз към конструкция в четири кръга: „ 1. вътрешен кръг; 2. самият ЕС; 3. асоциирани членове; 4. Европейската политическа общественост ”. Очертава се опцията България да бъде във втория кръг, защото в първия съгласно множеството анализатори ще бъдат единствено страните от Шенгенското пространство и Еврозоната. Това дава тенденция за нов прочит на нежеланието нашата страна и Румъния да бъдат включени в тези пространства.


Като цяло българският политически хайлайф наподобява неопитен за новото предизвикателство, което изяснява упорството, с което се отхвърля участие на България и Румъния в Шенген.

 

ПРОГНОЗА НА ИСА е, че в случай че се търси компромис от страна на Брюксел, София ще би трябвало да се задоволи с въздушен Шенген, което ще е мразовит душ върху упованията да бъдем пълноправни членове на фона на старанията и лоялната политика на актуалното българско държавно управление.


Докато има война, България ще има евроатлантическо държавно управление. Заемането на крайни позиции и провокирането на радикализация на двата полюса в този момент ще дава отрицателни отблясъци и във времето след войната, за години напред.

 

Националният интерес на България в този исторически миг е да се спре радикализацията, предизвикана за жалост и от най-високо държавно равнище.


Кабинетът, където водещи в този момент са ПП-ДБ, е в капан: не може да притегля поддръжка по линия на вътрешно-политическа смяна, защото разчита на гласовете на две политически сили, които ПП-ДБ сама заклеймяваше като „ статукво “, като „ корупционен модел “. С крайните си дейности по линията Изток-Запад – също.

 

Между заемането на ясна геополитическа позиция, дефинирана от участието ни в Европейски Съюз и НАТО, и опитите за цялостно премахване на всичко съветско, има голяма разлика. Първото има важен дял от последователи в България, второто провокира опозиция.

 

Обществените страхове, че България може да бъде въвлечена във войната, са доста мощни. Кабинетът се държи на твърдото ядро на ПП-ДБ и парламентарното болшинство, което се структурира дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи по евроатлантическия вектор. Но то няма капацитет да разшири поддръжката си, защото се ангажира прекомерно твърдо и доста очевидно с позиции, към които трябваше да приобщава жителите дълго, търпеливо, аргументирано.

 

Ако за тясното ангажиране с украинската позиция, може да се откри безапелационна опорна точка – „ Русия е агресор “, то за изкореняването на всичко съветско, в това число от историята, няма публично утвърждение. Свръхамбицията и високото самочувствие подхлъзнаха кабинета.
ПП-ДБ и излъченото от обединението държавно управление се зае да ръководи едно общество, което не познава.

 

ПП-ДБ станаха вероятни като значима електорална големина поради антикорупционните обещания, а не поради антируските позиции.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски демонстрират повече еластичност, по-здрав политически усет.

 

Отпадането на тематиката за националния празник носи позитиви за некоалиционните сътрудници.

 

С отхвърли на ГЕРБ/Борисов да поддържа предлагането за промяна на националния празник с смяна в Конституцията един мощен коз бе избит от ръцете на президента.


Намесата в православието може да се трансформира в бомба, защото то е конструктивен детайл от националната ни еднаквост.

 

Войната сред държавното управление и президента носи дивиденти и на двете страни, като за кабинета тя е обяснението за какво бе основано и за какво постанова крайни мнения. За президента е късмет да бъде забележим обществено, окупирайки ролята на юрист на несъгласните, недоволните, протестиращите. Губещ е делът от жители, които не се припознават в нито една от двете крайни позиции.

 

Твърдият американски курс по отношение на София, натрапен в последните месеци, е директен резултат от войната и ползите на Запада, а държавното управление мощно зависи от развитията на военните дейности и финала на конфликта.

 

„ Сглобката “ като съдружничество непредпазливо следва този курс, само че в нейните рамки Политическа партия са най-праволинейната мощ, ГЕРБ – по-гъвкавата, Движение за права и свободи – сътрудникът, без който не може (и съгласно признанието на Христо Иванов), Демократична България – групировката, която посредничи за разговора сред непримиримите в миналото съперници.

 

Ангажиментите на България към НАТО се ускоряват с всички опасности, което процесът носи. С решението на новата военна помощ България рискува да получи нов статут във войната покрай нашите граници.

Това, че ракетите са дефектни, не значи, че не са работоспособни. Тяхната акуратност е по-малка, само че могат да поразяват градски цели. Ракетите, които изпращаме, са оръжие за гнет.
Най-важният въпрос, който търси отговор е дали понижават гаранциите за ефикасна отбрана на София и на АЕЦ „ Козлодуй “ като цели, чието поразяване може да донесе големи вреди.

 

Предстоящите локални избори ще основат напрежение, само че няма да разглобят сглобката.

 

Местната власт ще бъде съществено актуализирана. Има нови играчи и нови лица в основни общини – преди всичко София и Пловдив.

 

Националното измерение на районния избор на столичен терен по традиция качва залозите, само че този път се очерта странна конкуренция - стартира партийна борба с преобладаващо непартийни претенденти.
София ще има нов кмет, само че спечелилият не е предупреден, минимум - на първия тур.


Местните избори са със мощен мажоритарен детайл, само че ГЕРБ има преимущества, които са забележими на национално равнище: мощни локални структури; наличие на водача и сплотеност зад него; гъвкаво държание на Борисов, което се ускори осезаемо в месеца преди акцията.


Дали Антон Хекимян ще успее да притегли външна страна при балотаж в София, е отворен въпрос. Гражданите на столицата са взискателни, проблемите са доста, обрисуват се сложни диспути, а претендентът на ГЕРБ, най-малко на старта, не наподобява подготвен да се бори от другата страна на барикадата – тази на политиците.

 

ПП-ДБ ще заплати висока цена за пасивността в страната и подценяването на силата на локалните структури. Перспективите да извоюват постоянни позиции на районната карта не са доста положителни.

 

Търси се триумф, който да бъде видян от всички, какъвто би бил победа в София.

 

Ранно оповестената кандидатура на Васил Терзиев и детайлите в неговата биография – богат българин, само че с родственици от някогашната Държавна сигурност, най-малко го направиха прочут в къс откъслек от време. В обществения му облик няма експанзия, само че няма и мощна политическа изразителност, което ще се види ясно при конфликт с Ваня Григорова.
Милионер против синдикалистка е доста забавен политически двубой.

 

Гласовете за „ Възраждане “, подадени на първи тур, ще удвоят цената си на балотажите, в това число в София. Доверие към либералите, глобалистите и „ войнолюбците “ (по израза на президента) е априори изключено

 

Движение за права и свободи е оттатък рецесията. Обективен факт е, че ръководството сега не е допустимо без партията и нейните депутати. Целта, която анонсира - да разшири наличието си в локалната власт, наподобява постижима.
Движение за права и свободи се потвърди като партия, способна на видимо обновяване. В бастиона си – Кърджали, групировката издигна нов претендент след прецизна селекция, направена от почетния ръководител Ахмед Доган.

 

Ролята, която Делян Пеевски има в българския парламент, става все по-плътна, все по-значима и решаваща.
Той е „ парламентаристът, който взема решение проблемите “, с които се сблъсква изпълнителната власт съвсем ежедневно. Тази роля наподобява призната и приета от съперниците му, които преди парламентарните избори го отричаха и демонизираха. Сега те – Политическа партия и Демократична България, са в пояснителен режим.


В Народното събрание Корнелия Нинова се утвърди като опозиционният водач с най-бързи реакции в динамична конюнктура с провокации от друг темперамент – земеделие, служби, черква, енергетика, ракетите за Украйна  и така нататък

 

Българска социалистическа партия наподобява мобилизирана за локалния избор, само че напрежението за залозите е прекомерно огромно – има риск да се получи резултата на прегаряне.
При Ваня Григорова има припокриване сред биография, възгледи, държание.


Има Такъв Народ ще внася единствено цвят в локалната конкуренция. Тя остава партия от популистки вид, която пропусна шанса си да бъде трайно авторитетна политическа мощ.


Мечтите септември да донесе икономическа берекет и непоклатимост отново не се сбъдват. Международните цени на някои първични материали започнаха да се повишават, което вещае бързото им принасяне и в България.
Износът понижава, което е неприятен сигнал за стопански напредък.

 

Тревожната наклонност да внасяме от ден на ден храни се удостоверява и от началото на тази година, нараствайки с 18.1%.

 

За трети път дефинираме публична целева дата за приемане на еврото със слаби шансове да я реализираме.

 

Заплатите порастват, продуктивността понижава, а продуктовите пазари и пазарите на услуги натрупат несъответствия. В тези условия постигането на инфлационния аршин за влизане в еврозоната ще е мъчно. Много е евентуално да се изложим още веднъж с прокламираната нова дата.
Внесеният пакет от законопроекти за изменение и допълнение на данъчните закони целят изсветляване на стопанската система. Данъчната политика е част от суверенитета на страната. Тези закони би трябвало да бъдат добре премислени.

 

Законопроектите не съдържат задоволителна информация за предстоящото им влияние върху фиска, върху бизнеса и жителите -  няма нито едно число в оценките. Аргументът, че това са европейски условия, които би трябвало да прилагаме, не може да бъде водещ. Това е неправилна връзка.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово, Албания, Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ
СТАБИЛНА НЕСТАБИЛНОСТ ПРЕДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
РЕФОРМАТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ съдебна експертиза ИЗПРАВИ ПРЕД ПРОВАЛ
ПЪРВИТЕ СТО ДНИ НА КАБИНЕТА – ВОЙНА НА ИЗТОЩЕНИЕ С ПРЕЗИДЕНТА
ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР - НА ПРИЦЕЛ
ЦЕНТЪРЪТ НА ПОЛИТИКАТА съдебна експертиза ИЗМЕСТИ В ПАРЛАМЕНТА
ПРЕЗИДЕНТЪТ – В БУРЯТА НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ, КОИТО Гражданско отделение ЛИШАВАТ ОТ ВЛАСТ

III. МЕСТНИ ИЗБОРИ И ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
ГЕРБ-СДС ЗАПОЧНА БИТКАТА ЗА СОФИЯ С НЕСТАНДАРТЕН ИЗБОР
ПП-ДБ ВЛИЗАТ В РИСКОВАНИ ИЗБОРИ, Политическа партия – БЕЗ ЯДРА В СТРАНАТА
ГЛАСОВЕТЕ НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “ С ВИСОКА ЦЕНА НА БАЛОТАЖИТЕ
Движение за права и свободи – КЛЮЧ КЪМ СТАБИЛНОСТТА
Българска социалистическа партия – НИНОВА СЪС СИЛНА ОПОЗИЦИОННА РЕТОРИКА
Има Такъв Народ - ПЪРВА БИТКА ЗА МЕСТНАТА ВЛАСТ

IV. ИКОНОМИКА
„ СЕПТЕМВРИ 2023 НЯМА ДА БЪДЕ МАЙ, ЗЕМЯТА НЯМА ДА БЪДЕ РАЙ “...
ИЗБЯГВАМЕ РЕЦЕСИЯТА ПОНЕ ЗАСЕГА
ГУБИМ ПАЗАРИТЕ НА ТРЕТИ СТРАНИ
РИСК ОТ СЪКРАЩЕНИЯ И ФАЛИТИ
БЪЛГАРИЯ И ЕВРОТО – Народоосвободителна въстаническа армия ДАТА, МАЛКИ ШАНСОВЕ
БИТКАТА СЪС СИВИЯ СЕКТОР ЩЕ БЪДЕ БОЛЕЗНЕНА
БЪЛГАРИЯ И ГЛОБАЛНИЯТ ДАНЪК ВЪРХУ МУЛТИНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ

V. ГЕОПОЛИТИКА
СРЕЩАТА НА Г-20
„ ТУНЕЛЪТ ОТ БОМБАЙ ДО ЛОНДОН “ МОЖЕ ДА СТАНЕ РЕАЛНОСТ
СРЕЩАТА НА ВЪРХА – ПУТИН И КИМ. РЕЗОНАНСЪТ – МЕЖДУ „ АКТ НА ОТЧАЯНИЕ “ И „ Народоосвободителна въстаническа армия ЕРА “
СРЕЩИТЕ НА ВАН И СЪС СЪЛИВАН И С ПУТИН, ЛАВРОВ И НАРИШКИН
ФРЕНСКО-НЕМСКИ ПЛАН ЗА РЕФОРМА НА Европейски Съюз
ОТНОВО съдебна експертиза ВОДЯТ СРАЖЕНИЯ НА ИЗТОК ОТ ЧЕРНО МОРЕ

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ
ГЪРЦИЯ – ПРИРОДНИТЕ КАТАКЛИЗМИ ВЪВ ФОКУСА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ПОЛИТИКА
АЛБАНИЯ – ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ВЕРОЯТНО РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ЕДИ РАМА
КОСОВО – ВЪОРЪЖЕН СБЛЪСЪК И ЛИПСА НА ПЕРСПЕКТИВИ ЗА НОРМАЛИЗАЦИЯ СЪС СЪРБИЯ
ПОЗИЦИЯТА НА СОФИЯ СПРЯМО РСМ, ЦЕННОСТИТЕ НА Европейски Съюз И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ Народоосвободителна въстаническа армия СТРАТЕГИЯ

Пълният 94-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР