Институтът за развитие на публичната среда сравни гласовете от протоколите

...
Институтът за развитие на публичната среда сравни гласовете от протоколите
Коментари Харесай

Кметските избори в София: Липсват повече гласове за Терзиев , отколкото за Григорова

Институтът за развиване на обществената среда съпостави гласовете от протоколите в последните кметски избори с данните от флашките от машинното гласоподаване. От тях излиза, че претендентът на ПП-ДБ-Спаси София и столичен кмет е бил ощетен с много повече гласове, в сравнение с главната му съперничка за поста Ваня Григорова от Българска социалистическа партия.

Екипът на Института са обработили формалните данни от секциите с машинно гласоподаване в Столична община, включително и от флаш паметите от машинните устройства. Цялата тази информация е оповестена на интернет страницата на ЦИК. На 5-и ноември (денят на балотажа) секциите, разкрили изборния ден с машинни устройства в Столична община, са били 1577. За осем от тях данните от флаш паметите не са разчетени. 

Какви са разминаванията?

В общо 543 секции в Столична община има разлики в информацията от флаш паметите и формалните резултати в протоколите. Тук става въпрос за гласове в изгода или ущърб на един от претендентите, гласове " Не поддържам никого " или пък несъответствия в общия брой на подадените гласове.

В 339 секции в формалните протоколи има регистрирани по-малко гласове от машинното гласоподаване за претендента на " Продължаваме Промяната – Демократична България ", в сравнение с са тези, записани на флаш паметите. В безспорен брой 896 гласа попадат като подадени на машинните устройства, само че защото информацията от тях не се взема поради в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в формалните протоколи на секционните комисии.

В 270 секции в формалните протоколи има регистрирани по-малко гласове от машинното гласоподаване за претендента на локалната коалиция " Българска социалистическа партия за България ", в сравнение с са тези, записани на флаш паметите. В безспорен брой 205 гласа попадат като подадени на машинните устройства, само че защото информацията от тях не се взема поради в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в формалните протоколи на секционните комисии.

Така излиза, че в действителност оспорващата резултатите Ваня Григорова е ощетена в по-малка степен от несъответствията сред регистрирания машинен избор и записите във флаш паметите. 

Непосредствено след локалните избори някогашната синдикалистка, апелира решението на столичната общинска комисия, с което Васил Терзиев е определен за кмет на Столична община. В резултат през ноември 2023 година арбитър Галин Несторов от Административен съд София град разпореди осъществяването на съдебно-техническа и икономическа експертиза.

Последва инспекция от движимости лица, назначени от съда, на резултатите в 313 секции, в които е имало и машинни устройства за гласоподаване. Тя включваше съпоставяне на формалните изборни резултати от секционните протоколи и данните от флаш паметите на устройствата без наново броене на бюлетините от машинно гласоподаване. 

Преди дни стана ясно, че инспекцията на движимостите лица в секциите е документирала разминавания в данните за гласовете от хартиените протоколи и флаш паметта на машините за гласоподаване в 300 секции. Флаш паметите обаче не се вземат поради от секционните изборни комисии (СИК), когато се преброяват гласовете в края на деня. В допълнение, хората в СИК даже не разпечатват финален протокол от гласуването с машинните устройства. Те само следва да преброят и отчетат гласовете от бюлетините, принтирани от тези устройства и тези, подадени с хартиени бюлетини. Това стана след промени в Изборния кодекс в края на 2022 година, подкрепени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Какви са вероятните пояснения за разликите?

Много постоянно разминаванията в резултатите са от по няколко гласа. Напълно възможно е в тези случаи разликите да се дължат на човешка неточност при преброяването на разписките от машинно гласоподаване. Наша информация с видеозаписите от 5-ти ноември сподели, че постоянно е употребена неправилна процедура от СИК да се разделят гласовете за един претендент на няколко купчини. Те се броят от разнообразни членове и след това се сумират от комисията. Това предпоставя доста благоприятни условия за неточности при определянето на окончателния резултат. Техническите грешки в края на деня включват и разменяне на записването на резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване в протоколите на СИК (например: сменяне на местата, комплициране на редовете и пр.).

Също по този начин СИК постоянно броят редом бюлетините от другите избори – тези за кмет на община и кмет на регион в тази ситуация на втори тур на локалните избори в Столична община. Резултатите от това преброяване се записват на листове и е елементарно да бъде позволена механична неточност при преместването им. От данните и видеозаписите се демонстрират секции, в които резултатът от машинно гласоподаване за кмет на регион е нанесен в протокола като резултат от гласоподаване в изборите за кмет на община. Подобни обърквания още веднъж са резултат от човешка неточност и също са резултат от неспазване на процедурите по броене и отчитане на вота.

Секцията, в която има най-голямо отклоняване сред данните от флаш паметта и окончателните резултати, е 224609002 в столичното 120 ОУ „ Г. С. Раковски ".Там резултатът, записан в протокола за Васил Терзиев, е с 83 гласа по-малък спрямо регистрираното във флаш паметта. Прегледът на данните демонстрира, че резултатът на Ваня Григорова пък надвишава записаното в устройството тъкмо с 83 гласа. С огромна степен на възможност още веднъж става въпрос на неточност при попълването на протоколите, при което гласовете им са разменени. Напомняме, че двамата претенденти имаха следващи номера в бюлетината и това в допълнение е спомогнало за такива обърквания, показват от Института за развиване на обществената среда.

От разбора излиза наяве и че разминаването в окончателния брой гласове не може да се избрани като доста. Отворените данни не обрисуват и наклонност в ущърб на обжалващата резултатите Ваня Григорова.
ТЕМА преди 3 месеци 8828 преди 3 месеци 15595 преди 3 месеци 4338
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР