Институтът за национална памет (ИНП) в Полша е отказал да

...
Институтът за национална памет (ИНП) в Полша е отказал да
Коментари Харесай

Полша отказа на близките ново разследване за самолетната катастрофа в Габаре през 1978 -

Институтът за национална памет (ИНП) в Полша е отказал да образува ново следствие за злополуката на пътническия Ту-134, който се разруши край врачанското село Габаре в България на 16 март 1978 година. За ново разследване, което да обясни мистериозната за мнозина злополука упорстваха околните на починалите тогава 37 полски жители.

На борда на LZ-TUB на самолетната компания ТАБСО, прекръстена същата година на БАЛКАН, умират общо 73 души. Сред починалите българи са членовете на делегацията на Българската федерация по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, Севдалина Попова, Снежана Михайлова, Румяна Стефанова, Албена Петрова и Валентина Кирилова. Катастрофата се счита за най-тежката в българската гражданска авиация.

През последните няколко години в полската преса има засилен интерес към следствието на аргументите за злополуката поради убеждението, че комунистически управляващи по това време съзнателно са прикрили детайлности за случая, като има спекулации, че самолетът е бил свален от българската войска.

В края на 2021 година фамилиите на полските жертви са сезирали проверяващия отдел на ИПН за осъществено закононарушение. ИПН е конструкция, близка по наличие до Комисията по досиетата в България, само че натоварена с спомагателни лустрационни и проверяващи функционалности. В частност ИПН води в допълнение разследване за покушението против папа Йоан Павел Втори. ИПН проверява комунистически закононарушения, осъществени против полски жители.

Близките на починалите поляци са предали в ИПН копия от 700 страници следствие на българските следователи, с което са се сдобили в българските архиви. Посочили са, че към момента 200 страници са засекретени и не са предадени в държавния списък у нас. Предполага се, че измежду документите се намират и материалите по проучването на черната кутия на самолета.

Прокурорката от ИПН Малгожата Кужняр-Плота е отказала да образува произвеждане, защото, съгласно нея, няма учредения да се твърди, че е налице осъществяването на комунистическо закононарушение. Сезиращите фамилии не са дали никакви доказателства, че зад случая стоят чиновници на българската комунистическа страна.

Постановлението за отвод от формиране на проверяващо произвеждане в ИПН е обжалвано от юристите на засегнатите фамилии, а Окръжният съд във Варшава ще прегледа жалбата им на 20 юли. Основното обвиняване на околните е, че следователите преди 44 години не са положили всички старания да разкрият аргументите за злополуката. 

Над Габаре умират тогавашният министър на културата и изкуството Януш Вилхелми (брат на артиста Роман Вилхелми), брачната половинка на артиста Игнаци Голишевски, както и колоездачите от националния тим по колоездене на Полша.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР