Институтът за човешко и машинно познание (IHMC) е добре известна

...
Институтът за човешко и машинно познание (IHMC) е добре известна
Коментари Харесай

Роботът Nadia почти достига скоростта на човешките движения

Институтът за човешко и машинно знание (IHMC) е добре известна организация в региона на роботиката. От 2015 година експерти от този институт работят с хуманоидния робот Atlas от Boston Dynamics, който зае второ място в ревюто DARPA Robotics Challenge. Малко по-късно сбирката на института беше запълнен с робота Valkyrie, създаден от НАСА. Персоналът на института свърши страхотна работа в региона на софтуера и хардуера за тези роботи, само че, както всичко в света към нас, тези роботи към този момент са остарели и до последния миг в света нямаше почтена опция  - робот със мощ, скорост, умелост и еластичност, сравними с човешките.

Преди време IHMC взеха решение да изградят личен робот от нулата и през 2019 година се роди първата напълно пластмасова версия на робота Nadia, способна да извършва избрани задания със скорост, сравнима с тази на човек. След това бяха основани още 16 пробни пластмасови версии на робота Надя, а неотдавна се роди окончателната му версия.

Дизайнът на робота Nadia е събрал всичко най-хубаво от робота Atlas DRC и Valkyrie. Той е по-бърз, по-гъвкав и по-силен от всеки от своите прародители. Движенията на този робот се обезпечават от хибридна електрохидравлична система и разнообразни типове задвижвания. Електрически задвижваните ръце на робота имат 7 степени на независимост, тазобедрената става има 3 степени на независимост, торсът има 2 степени на независимост, а краката имат 5 степени на независимост. Хидравликата е комбинирана с умна електроника, с цел да обезпечи допустимо най-широк обсег на придвижване с висока акуратност. А отбраната от въглеродни нишки, която покрива по-голямата част от структурата на робота Nadia, обезпечава безвреден контакт с околната среда. Системата за надзор на робота Nadia е задоволително интелигентна и умна, с цел да накара множеството неща да се случват автоматизирано. Но, както сподели практиката в лицето на финалите на DARPA Robotics Challenge, постоянно би трябвало да има опция за присъединяване на човешки надзор при осъществяване на дейности в лимитирано пространство, сложна среда или изключителна обстановка.

По-нататъшната работа върху хардуерната и софтуерната част на робота Nadia би трябвало да приближи скоростта на неговите придвижвания допустимо най-близо до скоростта на човешките придвижвания. В края на краищата, точно в този случай човекът-оператор ще може да употребява всички благоприятни условия на своя „ машинален аватар “ допустимо най-ефективно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР