Институтът по пътища и мостове към Агенция Пътна инфраструктура започна

...
Институтът по пътища и мостове към Агенция Пътна инфраструктура започна
Коментари Харесай

Започнаха проверки на настилките по магистрали и скоростни пътища в страната

Институтът по пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура " стартира инспекции на равността на настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният период, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Проверките, които ще се правят с профилограф, започнаха през днешния ден на един от последно въведените в употреба сектори на автомагистрала " Хемус " – сред Ябланица и п. в. " Боаза “. На старта на инспекцията участваха министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, зам.-министър Николай Найденов и началникът на отдел " Обследване на пътища и градивни качества на настилките “ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов.

Предвижда се първоначално да се мери повърхностната равност на 13 пътни сектора, положението на дилатационните фуги на 5 мостови уреди и да се вземат сондажни ядки на още 10 пътни прави. " Изготвен е график за месец септември за първата част от по-мащабната инспекция, която започва на републиканската пътна мрежа “, заяви министър Цеков.

" Тестът с профилограф е вид образна диагностика или знак за това дали има по-сериозни деформации и вероятно дали има проблеми с качеството на инвестиции материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната структура “, обясни министър Цеков. По думите му, в случай че се открият такива проблеми, страната ще предяви правата си по отношение на изпълнителите, които за своя сметка, в границите на гаранционния период на обектите, ще би трябвало да ги отстранят.

" Искаме да преустановим практиката да се ревизират единствено обекти, на които е изтекла гаранцията, както беше направено по времето на служебния кабинет “, изясни министър Цеков и акцентира, че изпълнителят носи отговорност в границите на избрани гаранционни периоди, като за ново строителство на автомагистрали

гаранционният период е 7 години, за първокласни и второкласни пътища е 5 години, за третокласни е 4 години.

Лазерният профилограф, който ще се употребява за инспекциите е на Dynatest MARK IV, платен е през 2008 година със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове. Апаратурата работи с лазерни сензори, мери неравностите на повърхностния пласт на пътната настилка според интернационален показател за неравности. Профилографът се обслужва от екип от двама индивида – лидер и оператор. В действително време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация № 197 ЛИ от 05.01.2023 година, годен до 01.04.2025 година, публикуван от ИА " Българска работа за акредитация “, според условията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018, в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

Пред публицистите през днешния ден министърът разкри, че е открита липса на така наречен първоначален код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа. За това той е сезирал Държавна организация " Национална сигурност “. След отчет от ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура “ до Министерство на регионалното развитие, министърът е уведомил ДАНС, че изходният код не е разполагаем в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Андрей Цеков е изискал подпомагане от организацията за инспекция, защото Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

" Тол системата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтеурно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, на процедура не се управлява сега от страната “, акцентира районният министър и разяснява, че това не разрешава организацията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите тол такси.

Министърът заяви още, че достъп до системата сега има само и единствено нейният разработчик, въпреки че в контракта категорично е упоменато, че изходните кодове се дават на АПИ. Той добави, че вътрешната инспекция в АПИ е открила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет, надлежно през 2018 година и 2019 година Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ.

По време на днешната инспекция стана ясно и че по новоизграждащите се сектори на автомагистрала " Хемус “ се работи с незадоволителни темпове, заради искания от страна на изпълнителите за индексация на заплащанията.

Въпросът е дали по договорите, по които е възлагано и превъзлагано строителството на " Хемус “ може да се прави индексация на средствата, защото са нарушени най-малко три закона, стана ясно от думите на министъра.

" В момента работна група прави юридически разбор на всички тези контракти. Паралелно с това беше назначена държавна финансова ревизия, която да ги ревизира и чакам резултатите “, акцентира Андрей Цеков. И добави, че в границите на месец септември ще има мнение по въпроса и се чака да бъде открито решение за това по какъв начин ще се действа по-нататък.

" За страдание автомагистрала " Хемус “ е пленник на порочни възлагания, осъществени през 2018-та и 2019-та година в нарушаване на Закона за публичните поръчки и на още по-порочни превъзлагания и на безучастие на няколко следващи държавни управления, които не са подхванали никакви стъпки, с цел да преустановят тези практики и да потърсят решение по какъв начин да продължи строителството на аутобана “, беше безапелационен районният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР