Институтът по биологично разнообразие и екосистемни изследвания на БАН (ИБЕИ-БАН)

...
Институтът по биологично разнообразие и екосистемни изследвания на БАН (ИБЕИ-БАН)
Коментари Харесай

Отбелязват Mеждународния ден на биологичното разнообразие


Институтът по биологично многообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) провежда конгрес, отдаден на Mеждународния ден на биологичното многообразие 22 май.

Събитието под надпис „ Екосистеми и екосистемни услуги “ ще се организира в Големия салон на Българска академия на науките, ул. „ 15 ноември “ №1, оповестиха от академчията. То е съпроводено и с галерия, която илюстрира главните резултати от плановете на ИБЕИ-БАН за оценка на екосистемните услуги. Биологичното многообразие е трансформирало Земята в неповторимо обитаемо място и има значимо значение за застраховане благосъстоянието, прехраната и културната целокупност на хората. Така услугите, които екосистемите дават, играят основна роля за оцеляването и благоденствието на човечеството.

Целта на форума е да очертае смисъла на оценката на екосистемните услуги за хората и устойчивото развиване, ролята на България в интернационалната мрежа за дълготрайни екосистемни проучвания и опциите за взаимна работа на научни, държавни, частни институции и Неправителствени организации в региона на екосистемните услуги.

По мотив събитието Доц. доктор Анна Ганева, Директор на ИБЕИ-БАН сподели: „ ИБЕИ–БАН е водещ народен теоретичен център за проучване и запазване на биоразнообразието и екосистемните услуги в България. В това свое качество институтът извършва задача с огромна социална значителност, която реализираме въз основата на прагматичен метод и нови методики на проучване. В интервала 2015-2017 година работихме по няколко плана за картиране и оценка на екосистемните услуги, предоставяни от екосистеми като влажни зони, водни тела (сладководни и морски), тревни, дюнни, скални екосистеми. Възложител беше Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а финансирането е от националния бюджет и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. “

Форумът „ Екосистеми и екосистемни услуги “ е съпътстващо събитие на европейската среща “Интегрирани европейски инфраструктури за дълготрайни екосистемни проучвания ”, която ще се организира в София на 23-25 май 2018 година Домакин е ИБЕИ-БАН, който е и член на мрежата за дълготрайни екосистемни проучвания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР