Институтът Големи данни в полза на интелигентното общество (GATE) към

...
Институтът Големи данни в полза на интелигентното общество (GATE) към
Коментари Харесай

НАТО избра български научни институти за тестови централи на нови технологии

Институтът „ Големи данни в интерес на интелигентното общество ” (GATE) към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Институтът по защита “Проф. Цветан Лазаров “ бяха определени за тестови центрове на НАТО за създаване на нови технологии в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък.

Това разгласи персонално генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на специфична конференция в границите на министерската среща на НАТО в Брюксел на 6-7 април 2022 година, оповестяват от Министерство на външните работи.

Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са основен детайл от Ускорителя за нововъведения в отбранителния бранш в северноатлантическия район (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), който бе основан от съдружниците през 2021 година, с цел да ускори общия софтуерен капацитет на Алианса за отговор на новите провокации. Ускорителят за нововъведения ще подкрепя софтуерното съдействие и обмена на информация сред съдружниците, посредством усилване на качествата за цивилен нововъведения, съдействието сред университетския и частния бранш, включително с новосъздадени компании (start-ups), както и насърчаване на идващото потомство технологии, които дават отговор на потребностите за сигурност и защита.

Министерството на външните работи, взаимно с Министерството на защитата и Постоянната ни делегация в НАТО, оказаха поддръжка и подпомагане на българските научни институти през всички стадии на кандидатстване и оценяване в Международния секретариат на НАТО. Получената висока оценка от НАТО потвърждава несъмнено, че България е страна, която има голям капацитет да развива и внедрява нови технологии. За България това е опция в идващите години да способства посредством висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съдружници от НАТО за военно-технологичното развиване на Алианса. Позиционирането на България измежду водещите софтуерно развити страни ще разреши на български компании и научни институти да вземат участие пълноценно в създаване и използване на нови софтуерни артикули и решения за трансатлантическата сигурност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР