Института за икономическа политика представя днес третото издание на Индекса

...
Института за икономическа политика представя днес третото издание на Индекса
Коментари Харесай

Трето годишно изследване на дигиталното присъствие на най-големите общини в България

Института за икономическа политика показва през днешния ден третото издание на Индекса за електронно ръководство и пилотния си Мониторинг на финансова отчетност онлайн на най-големите общини в България.
Изследването е част от плана „ Твоята община те чака онлайн “, трето годишно проучване на цифровото наличие на най-големите общини в България.

Марияна Трифонова от Института за икономическа политика изясни:

Можем да кажем, че има известно усъвършенстване по всички индикатори, по които ние измерваме в проучването, въпреки и то да е много гладко, няма внезапни промени, само че това е обикновено, защото процесът на цифрова промяна е комплициран и за жалост е обвързван с доста запаси, било то финансови, софтуерни и човешки. Всъщност имаме 5 съставния елемент, по които оценяваме интернет страниците на общините в общо 111 критерия. От тези съставни елементи преди всичко са сигурност и отбраната на персоналните данни и тук мога да направя един от значимите заключения, че за жалост редовно този съставен елемент е подценяван от българските общини и тяхното показване по него е най-слабо, напредъкът е най-слаб. Другите съставни елементи –приложимостта - използваемостта на самия уебсайт, наличието, което се помества в него, електронните услуги, които се оферират, и последният съставен елемент, който също е доста значим, гражданско присъединяване и обществена ангажираност.

Какво демонстрират проучванията можете да чуете от изявлението на Силвия Великова с Марияна Трифонава в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР