Институт Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към

...
Институт Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към
Коментари Харесай

Институтът GATE открива новата си високотехнологична сграда със специално събитие

Институт „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “ (GATE) към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще открие новата си високотехнологична постройка със особено събитие, което ще се организира в два дни - на 5 и 6 декември 2023 година под надпис “Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation ”. На него откривателите от GATE ще разкрият опциите за приложни проучвания в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък в новия си дом. Те ще показват и активността на екипите в направленията, в които работят – „ Дигитално опазване на здравето “, „ Градове на бъдещето “, „ Интелигентно държавно управление “, както и по какъв начин посредством високите технологии и изкуствения разсъдък може да се противодейства на дезинформацията, какъв е капацитетът на пространствата от данни (Data Spaces), GATE като тестов център за нови технологии с двойно предопределение в границите на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на нововъведенията в защитата (DIANA).

Новата високотехнологична постройка на GATE е ситуирана в кампуса на СУ „ Св. Климент Охридски “ на бул. „ Джеймс Баучер “ в съседство с Факултетите по химия и фармация, математика и информатика, и физика. Още от пръв взор архитектурата ѝ подсказва значимата роля на института на водещ проучвателен център в технологиите на бъдещето, чиято задача е да направи живота на хората по-добър посредством актуалните постижения на науката.

Сградата ще бъде обезпечена с софтуерни решения, позволяващи подвижност и многофункционалност, както и опция за смяна на пространствата според от изменящите се потребности на института. Тя ще бъде оборудвана със датчици и сензори за събиране на данни като част от Лабораторията в градска среда (City Living Lab). Това допуска опция за изпробване върху интеграцията на модели с друга гранулярност, каквито са цифровите модели на обособените здания и на градовете като цялостна екосистема.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР