Instinct MI250 e първото GPU решение на няколко силициеви подложки

...
Instinct MI250 e първото GPU решение на няколко силициеви подложки
Коментари Харесай

AMD пусна най-мощния ускорител за AI изчисления

Instinct MI250 e първото GPU решение на няколко силициеви подложки

AMD Instinct MI250X обезпечава до 380 терафлопа теоретична продуктивност за AI задания
(снимка: AMD)

AMD разгласи нови графични ускорители от серия Instinct MI200, основани за изчислителни системи с екзафлопова продуктивност. Линията включва най-бързия в света сходен модел за HPC и AI среди – AMD Instinct MI250X.

Изградени по CDNA архитектура, моделите от серия AMD Instinct MI200 обезпечават до 4,9 пъти по-добра продуктивност от конкурентните ускорители в приложения с калкулации с плаваща запетая с двойна акуратност (FP64) и над 380 терафлопа теоретична мощ при FP16 калкулации за задания в региона на изкуствения разсъдък, оповестиха от AMD.

CDNA 2 архитектурата съставлява 2-ро потомство матрични ядра, ускоряващи FP64 и FP32 матрични интервенции, с до 4 пъти по-висока теоретична FP64 продуктивност по отношение на GPU решенията на компанията от предходното потомство.

Новите ускорители употребяват първия в промишлеността дизайн с няколко пласта (multi-die) на графичния процесор с технология 2.5D Elevated Fanout Bridge (EFB), с цел да обезпечи 1,8 пъти повече ядра и 2,7 пъти по-висока пропускателна дарба с паметта по отношение на графичните решения на AMD от предходното потомство, с най-хубави върхови индикатори в промишлеността от 3,2 терабайта в секунда.

До осем Infinity Fabric връзки свързват Instinct MI200 ускорителите с 3-то потомство EPYC процесори и други GPU в изчислителния модул за оптималната пропускателна дарба на системите и по-добро потребление на мощността на графичните ускорители от страна на централните процесори.
още по тематиката
Софтуерната платформа с отворен код AMD ROCm разрешава да се употребява пълноценно мощността на ускорителите Instinct. Тя обезпечава поддръжка на изчислителни среди с ускорители от разнообразни производители, с разнообразни архитектури.

Ускорителите Instinct MI250X и Instinct MI250 са налични като модул за ускорени калкулации с отворен хардуер или във форм-фактор OCP Accelerator Module (OAM). Ускорителят Instinct MI210 ще бъде разполагаем във форм-фактор на PCIe карта в OEM сървъри.

Ускорителят MI250X сега е разполагаем от HPE в суперкомпютъра HPE Cray EX, а още Instinct MI200 ускорители се чакат в системи на съществени OEM и ODM сътрудници на AMD в корпоративния сегмент, като Asus, Atos, Dell Technologies, Gigabyte, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Lenovo, Penguin Computing и Supermicro.

AMD в съдействие с Националната лаборатория Оук Ридж към министерството на енергетиката на Съединени американски щати и HPE проектира суперкомпютъра Frontier с предстояща върхова изчислителна мощ от над 1,5 екзафлопа.

Снабден с усъвършенствани EPYC процесори от 3-то потомство и Instinct MI250X ускорители, Frontier ще тласне напред границите на научните открития със доста нарасналата продуктивност в региона на изкуствения разсъдък, разбора на данни моделирането.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР