Инсталацията с хоризонтална шахта е първата в света от този

...
Инсталацията с хоризонтална шахта е първата в света от този
Коментари Харесай

Уникална геотермална електроцентрала осигурява 3,5MW чиста енергия

Инсталацията с хоризонтална шахта е първата в света от този вид

Първата по рода си геотермална електроцентрала с хоризонтална шахта в Невада
(снимка:  Fervo Energy)

Първата в света геотермална електроцентрала с хоризонтална шахта мина сполучливо тестванията. Иновативната апаратура има капацитет да обезпечи 3,5 MW чиста сила.

Fervo Energy тества в продължение на 30 дни геотермалната електроцентрала с нова, революционна технология, заяви Engadget. След въвеждане в употреба централата ще обезпечава 3,5 MW сила непрекъснато без нездравословни излъчвания в атмосферата.

Уникалността на оборудването се състои в пробиването на хоризонтални шахти с дължина до един километър на дълбочина над два километра. Това инженерно решение ще обезпечи обезпечена мощ при съвсем всевъзможни условия.

Fervo Energy и Гугъл оповестиха взаимната си работа по неповторимия геотермален план преди две години. Гугъл се ангажира да купува електричество от Fervo, създадено посредством превръщане на топлота от геотермални източници.
още по темата
Доставката на топлинна сила от геотермални източници е работеща технология на доста места по света, само че към момента нямаше ефикасен метод за приемане на електрическа енергия от такива източници.

Проектът Fervo Energy се основава на изкуствено основаване на геотермални източници съвсем на всички места по Земята. Освен това кладенците, доставящи топлота, се пробиват хоризонтално на целева дълбочина, което усилва топлообменната повърхност и обезпечава обезпечен воден поток.

В плана в Невада компанията реализира постоянен воден поток от 63 l/s и оптималната температура от 191°C. При пикова мощ това ще генерира 3,5 MW електрическа енергия, задоволителна за зареждане на 750 семейства.

Ако въвеждането в употреба на централата се окаже сполучливо и дейно, Fervo Energy има намерение да осъществя още по-голям план в Юта. Капацитетът на новия план ще обезпечи безвъглеродно електричество на 300 000 домове, което се равнява почти на една четвърт от семействата в щата.

За осъществяването на плана в Невада са направени три отвесни сондажа с дълбочина към 2347 м: водонагнетателен, работен и за мониторинг на хоризонталния канал. Пробити са хоризонтални кладенци с диаметър 25 см с монтиране на обсадни тръби с диаметър 17,78 см. Дължината на страничните кладенци доближава 990 м.

Изграждането на сходно оборудване е скъпо начинание, само че компанията се надява, че с развиването на сондажните технологии цената на инсталацията ще намалее доста.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР