Инспекцията по труда ще може да иска обявяване в несъстоятелност

...
Инспекцията по труда ще може да иска обявяване в несъстоятелност
Коментари Харесай

Държавата в битка с некоректните работодатели

Инспекцията по труда ще може да желае оповестяване в неплатежоспособност на компании, които бавят заплати. Работниците пък ще могат да търсят обезщетение за неизплатеното им до 3 години обратно. Промените са факт с последните ремонти в Кодекса на труда.

Ще сработят ли обаче те в интерес на хората? Новото пълномощие на Инспекцията по труда влиза в действие от 1 април. Останалите промени към този момент са в действие. Ако работодателят е забавил минимум 2 заплати на най-малко 1/3 от служащите, от април инспекцията ще има съображение да подаде молба до съда за разкриване на процедура по неплатежоспособност. Ако съдът даде ход, служащите ще могат да желаят обезщетение за забавени заплати за интервал от 3 години обратно. В специфичния фонд за задачата са събрани към 250 милиона лв., съобщи bTV.

В паниката и свадите при приемането на измененията обаче, депутатите позволиха и гаф – не помниха да запишат какво ще се случи с част от "заварените случаи ". Много служащи стачкуваха през 2017 година, тъй като шефът им бави заплати.

"Взаимоотношенията с компанията ни постоянно са били правилни, за какво в този момент тя не е правилна към нас ", сподели Веселина Иванова. Годината към този момент измина, Веселина е станала майка, а работодателят й макар инспекциите и актовете, към момента не е изплатил парите.

Фирмата не е оповестена в неплатежоспособност и по тази причина Веселина и сътрудниците й няма по какъв начин да получат обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията. Предстои Инспекцията по труда да разпише разпоредбите за нейните инспекции за събирането на доказателствата за пред съда.

До 3 месеца от пускане на процедурата по неплатежоспособност хората би трябвало да подадат заявление до фонда за обезщетение. При приемането на измененията обаче депутатите пропуснаха да запишат какво се случва, когато компанията към този момент е оповестена в неплатежоспособност, а срокът за искане на обезщетение от фонда е изминал.

Най-вероятно на депутатите ще им се наложи да създадат незабавна корекция, с цел да уредят тези заварени положения. Други значими промени плануват компании да не могат да се трансферират на други притежатели, в случай че са неточни към служащите си. Това ще е спънка да печелят и публични поръчки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР