Инспекцията по труда посочи, че на база контролната ѝ дейност,

...
Инспекцията по труда посочи, че на база контролната ѝ дейност,
Коментари Харесай

Каква да направим: Ако непълнолетното ни дете иска да поработи през ваканцията

Инспекцията по труда уточни, че на база контролната ѝ активност, резултатите сочат увеличение на броя на разрешенията за наемане на работа на малолетни за първите седем месеца на годината (2023г.). В справката е конкретизирано, че техният брой е 10 459 бр., като се вижда нарастване освен по отношение на същия интервал на 2022 година, когато са били 8422 бр., само че и преди коронавирус рецесията, когато за 2019 година са били 7397 бр.

Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, Пловдив, Добрич, София-град, София област, Благоевград и др. Непълнолетните се наемат най-много в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Какви са условията на закона възрастта за наемане на лица на трудово правно отношение и по какъв начин следва да се ползва процедурата, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Спрямо закона в България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на деца от 15 до 16 години се позволява за осъществяване на работи, които са леки и не са рискови или нездравословни за здравето.

Предвидено е, че за всяко лице, ненавършило 18 години, работодателят подава в регионалната дирекция " Инспекция по труда " молба за приемане на позволение за постъпване на работа, като в детайли ползва следните документи:

1. изложение на типа работа, която ще прави лицето, ненавършило 18 години; 

2. резултатите от оценката на риска, на който може да бъде изложено лицето, ненавършило 18 години;

3. обезпечените ограничения за отбрана здравето и сигурността на лицето, ненавършило 18 години;

4. здравно заключение;

5. разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години.

Важно е да уточним, че по изключение могат да се одобряват на работа деца, ненавършили 14 години в циркови и кино постановки, както и сферата на изкуствата, само че при облекчени условия и в сходство с условията за вярното им физическо, умствено и нравствено развиване.

Непълнолетните работят при омекотен режим, като работното време за тези служащи и чиновници е 35 часа седмично и седем часа на ден при петдневна работна седмица. В дневното и седмичното им работно време се включва и времето за придобиване на професионална подготовка и за нейното повишение, когато тя се реализира в процеса на работата.

За тях също по този начин е забранено полагането на нощен и ексклузивен труд. Законът им подсигурява, че ще получават най-малко минималната работна заплата за страната, макар че работят по-малко часове. Както стана ясно от посочена нагоре нужната документи, която работодателите следва да дават в Инспекцията по труда, лицата ненавършили 18 години постъпват на работа след обширен медицински обзор и издадено здравно умозаключение, че са годни за дадената работа.

Инспекторите по труда упражняват надзор върху наемането на лица, ненавършили 18 година, като работните места, на които те се наемат могат да бъдат тествани, с цел да се откри дали изискванията на труд не основават риск за тяхното здраве.

При определяне на нарушаване, че работодателят е наел малолетно лице без позволение от Инспекцията по труда се уведомява прокуратурата и стартира наказателно произвеждане. Инспекцията по труда припомня, че започването на работа без позволение от контролния орган се смята за закононарушение според българското законодателство. 

В случай, че се установи полагане на труд без позволение от Инспекцията по труда, контролният орган сформира акт на работодателя, когато е юридическо лице, издава наказателно разпореждане и изпраща материалите на съответната прокуратура за определяне осъществяването на закононарушение.

Прегледа на практиката на съдилищата демонстрира, че въпреки и рядко има съществуване и на издадени ефикасни присъди против работодатели за наемане на малолетни.

През годините процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 година, беше опростена.

Към сегашния момент работодателят следва да показа: длъжностна характерност, резултатите от оценката на риска, ограниченията за сигурност и здравно умозаключение. За лица от 15 до 16 години и систематизиране на работното време.

Инспекцията по труда дава или отхвърля позволение в седемдневен период.

Отказите са свързани с работа, която е нездравословна на физическото и психическото здраве на малолетните, както и за действия, от които зависи живота и здравето на хората, като да вземем за пример водни спасители.

Справка:

В Наредба № 6 от 24 юли 2006 година за изискванията и реда за предоставяне на позволения за работа на лица, ненавършили 18-годишна възраст
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР